Prezident Zelenskyj se pustil do Maďarska. Za válku jsme zaplatili nesmírně vysokou cenu, reaguje ministr

Maďarský lid už za tuto válku zaplatil nesmírně vysokou cenu, píše na sociální síti facebook maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó. Navíc podle něj mnoho Maďarů, příslušníků maďarské komunity v Zakarpatí, již ve válce na Ukrajině zemřelo. Ministr tak reagoval na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který sobotu prohlásil, že chování Maďarska a jeho vztahy s Ruskem jsou v rozporu s jeho statusem spojeneckého státu NATO.

„Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je chování Maďarska jako člena NATO nevhodné. Dobře, naštěstí o tom nerozhoduje on. Maďarský lid už za tuto válku zaplatil nesmírně vysokou cenu. Mnoho Maďarů, příslušníků maďarské komunity v Zakarpatí, již v této válce zahynulo,“ píše na fecebooku maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu ve vládě Viktora Orbána.

„Pokud toto prohlášení znamená ‚S úctou děkuji Maďarům za to, že k sobě pustili a přijali více než milion uprchlíků z Ukrajiny, a s úctou jim děkuji za jejich pokračující pomoc‘, pak ‚Jsou vítáni a mohou s námi počítat i v budoucnu‘,“ dodává Szijjártó.

„Je sporné, co si Budapešť přeje. Mně se zdá, že politické elity v Maďarsku jsou zmatené. Je to velmi zvláštní situace: může se členská země NATO stavět za Rusko a proti Alianci?“ řekl ukrajinský prezident v rozhovoru pro novináře ze skandinávských zemí.

Podle Zelenského nemůže členský stát Severoatlantické aliance podporovat zemi, která považuje Alianci za nepřítele. „Pokud je někdo de iure spojencem, ale de facto pracuje proti NATO, neměl by radit, zda má Ukrajina vstoupit do Aliance, nebo ne,“ dodal Zelenskyj s tím, že by Maďarsko nemělo klást překážky.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil nedávno rozhořčení nad prohlášením generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Ten během návštěvy Kyjeva prohlásil, že by se Ukrajina v budoucnu měla stát členem Aliance.

  Ukrajinci nad Kyjevem poprvé sestřelili ruskou raketu Kinžal

Již dříve Orbán prohlásil, že Ukrajina finančně neexistuje, že Evropa pomáhá Ukrajině hradit mnoho jejích základních potřeb a že bez podpory partnerů by válka okamžitě skončila. Orbánova vládní strana Fidesz také neschválila návrh rezoluce vyzývající k zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače vydaného Mezinárodním trestním soudem.

Šéf Orbánovy kanceláře Gergely Gulyás také řekl, že pokud by ruský prezident Vladimir Putin vstoupil na jeho území, Maďarsko by ho nezadrželo, přestože na něj Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač.

Zdroj: forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com