WP: Šéf wagnerovců Ukrajině nabídl prozrazení pozic ruských jednotek

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin v lednu Ukrajině nabídl, že jí prozradí pozice ruských jednotek, pokud Kyjev stáhne své vojáky od Bachmutu, tvrdí list The Washington Post (WP) s odvoláním na uniklé americké dokumenty. O východoukrajinský Bachmut, který se stal jedním ze symbolů války, vedou Ukrajina a Rusko mnohaměsíční boje. Velkou část ruských jednotek zde tvoří právě žoldnéřská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina.

„Koncem ledna, kdy jeho žoldnéřské jednotky umíraly po tisících v boji o zničené město Bachmut, učinil majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajině mimořádnou nabídku,“ píše americký deník, podle něhož Prigožin Kyjevu nabídl informace o ruských pozicích, které by pak Ukrajina mohla využít k útoku na ně. Prigožin se opakovaně dostává do sporů s ruským ministerstvem obrany a vedením ruské armády, které obviňuje z nedostatečné podpory wagnerovců.

Nabídku prý Prigožin učinil skrze své kontakty ve vedení ukrajinské vojenské rozvědky, s níž během války potají komunikuje. Kyjev ale jeho návrh odmítl, uvádí WP s odvoláním na utajené americké dokumenty, které se objevily na komunikační platformě Discord.

Jakých ruských jednotek se Prigožinova nabídka týkala, není zřejmé. To, že Prigožin několikrát jednal s ukrajinskou rozvědkou, ale listu potvrdili dva ukrajinští činitelé. Podle jednoho z nich Kyjev nabídku odmítl, protože šéfovi wagnerovců nevěří.

Stovky amerických vládních a vojenských dokumentů na sociální sítě podle vyšetřovatelů nahrál americký gardista Jack Teixeira, kterému nyní hrozí mnohaletý trest vězení.

ČTK

  Šéf ruské bezpečnostní rady Patrušev přiletěl na jednání do Íránu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com