Černochová poletí podepsat smlouvu s USA. Nikdo to s SPD neprojednával, zuří Okamura

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) poletí o víkendu do Spojených států, kde se svým americkým protějškem Lloydem Austinem podepíše obrannou smlouvu mezi Českem a USA. Ve středu o tom informovaly Novinky.cz. Zpráva rozzuřila šéfa SPD Tomia Okamuru, který ve sněmovně obvinil vládu Petra Fialy (ODS) ze zatahování Česka do války.

Okamura ve zhruba hodinovém vystoupení požadoval diskusi o chystané smlouvě o vojenské spolupráci mezi USA a Českou republikou. „O víkendu jede ministryně obrany Jana Černochová z ODS podepsat do USA tuto smlouvu. Vůbec to tady s SPD nikdo neprojednával,“ zuřil šéf SPD ve sněmovně.

„SPD je jedinou stranou v parlamentu, která s touto smlouvou nesouhlasí, a my se za to nestydíme,“ prohlásil Okamura. Smlouva, kterou má příští týden v Pentagonu podepsat ministryně obrany Černochová, není podle Okamury o spolupráci, ale o pobytu amerických vojáků na základnách v Česku.

„Tady se dočítáme, že je to utajovaná mise. Což samo o sobě považuji úplně za neuvěřitelnou drzost a aroganci Fialovy vlády,“ dodal zřejmě s odkazem na článek Novinek.cz o cestě Černochové do Spojených států.

„Hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a vojákům na našem území,“ zuřil Okamura. Vládu obvinil z opětovného zatahování Česka do války. „Vy jste váleční štváči, to je taková přezdívka,“ vzkázal Okamura vládě.

Řídíte ještě SPD, nebo už pan Rajchl?

Černochová následně označila vystoupení předsedy SPD za pravidelné okénko demagogie Tomia Okamury. „Žádná utajovaná mise to není. Smlouva se musí před spuštěním ratifikačního procesu podepsat, je to zcela legitimní. Není na tom nic tajného, vždy jsme tuto informaci říkali veřejně,“ vzkázala Černochová s tím, že se smlouvou byli předem seznámeni i zástupci SPD.

„Kladu si otázku, jestli ještě Tomio Okamura řídí SPD, anebo jestli ho už řídí pan doktor Rajchl. A jestli mu jeho kolegové informace říkají, protože pak ze sebe na mikrofonu udělá hlupáka,“ rýpla si Černochová do Okamury.

  Nárůst počtu případů covidu v ČR ve středu dál zrychloval

Okamuru následně musel zachraňovat šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Radek Vích se se smlouvou seznámil a nesouhlasíme s ní ani s přítomností žádných vojsk na území České republiky a je nám jedno, co tady budou dělat,“ přiznal u řečnického pultíku.

Spolupráce českých a amerických ozbrojených sil

Česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA) schválila vláda na konci dubna. Má nastavit podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na území Česka. Konkrétní pobyt amerických vojáků nebo případný vznik americké základny na českém území neřeší. Nadále by to musely nejprve schválit vláda a parlament, šlo by o separátní politické rozhodnutí. Podle premiéra Petra Fialy je dohoda významná z hlediska bezpečnosti a strategie v nynějších neklidných časech a zvyšuje bezpečnost České republiky i českých občanů.

Asi čtyřicetistránkový dokument se zabývá všemi relevantními tematickými oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Řeší tak například právní postavení amerických vojáků, týká se také ochrany životního prostředí, provozu motorových vozidel americkými vojáky a jejich rodinami nebo třeba postavením dodavatelů amerických ozbrojených sil. Zabývá se také osvobozením amerických vojáků od daní a cel v ČR. Ministerstvo obrany na svém webu zveřejnilo otázky a odpovědi k obranné dohodě.

Smlouva podle Černochové umožní intenzivnější praktickou spolupráci českých a amerických ozbrojených sil. „Dnešku předcházel rok intenzivních jednání, účastnili se jich vedle ministerstva obrany a armády i zástupci ministerstva zahraničí, spravedlnosti, financí, vnitra, dopravy,“ prohlásila ministryně obrany. Posilování transatlantické vazby je podle ní v bytostném zájmu České republiky.

Smlouvu DCA nebo její ekvivalent má s USA aktuálně z dalších 30 aliančních zemí uzavřenu 24 států. Vedle České republiky o ní jedná i Dánsko, v souvislosti se svým vstupem do NATO ji připravují i Finsko a Švédsko. Z východních členů aliance je Česko poslední zemí, která nemá podobnou smlouvu uzavřenu. Maďarsko ji přijalo před dvěma lety, na Slovensku schvalování provázela ostrá vnitropolitická diskuse.

  Ředitelé: Načasování návratu do SŠ není ideální, budou maturity

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com