Ropa výrazně zdražuje kvůli optimismu ohledně poptávky

byznys.ihned.cz

Ceny ropy dnes výrazně rostou. Podle analytiků těží z optimismu ohledně poptávky a z nadějí na úspěch rozhovorů o zvýšení dluhového stropu Spojených států. Zdražování ropy nezabránila ani zpráva o růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent si kolem 19:00 SELČ připisovala 2,8 procenta a dostala se nad 77 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala téměř tříprocentní nárůst a pohybovala se blízko 73 dolarů za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v úterý zvýšila odhad letošní celosvětové poptávky po ropě o 200.000 barelů denně na rekordních 102 milionů barelů denně. „IEA dodala na trh optimismus (ohledně poptávky),“ uvedl analytik Bob Yawger ze společnosti Mizuho. K růstu cen podle něj přispívá rovněž optimismus ohledně rozhovorů o zvýšení dluhového stropu USA, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy tlačí vzhůru rovněž obavy z omezených dodávek suroviny na trh. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se minulý měsíc dohodli, že od května do konce roku sníží těžbu o 1,16 milionu barelů denně.

Americký vládní úřad pro energetické informace EIA dnes oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o pět milionů barelů na 467,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles zásob, a to o 900.000 barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent červenec 77,03 74,91
New York – NYMEX WTI červen 72,94 70,86
  Fitch změnil výhled úvěrového ratingu ČR z negativního na stabilní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com