Vláda pověřila digitální agenturu přípravou elektronické občanky

seznamzpravy.cz/

Vláda dnes pověřila Digitální informační agenturu (DIA) vytvořením aplikace eDoklady, která má od nového roku fungovat jako elektronická alternativa občanského průkazu. Bez tohoto pověření by se mohl celý projekt zpozdit. Na twitteru o tom informoval místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

„eDoklady letos stihneme. Vláda schválila usnesení, které pověřuje DIA, aby mohla začít pracovat na jejich technickém řešení. A to okamžitě. DIA dostala díky rozhodnutí vlády dost času na vývoj a testování. Ušetří to peníze a umožní připravit infrastrukturu pro uvedení v praxi,“ uvedl Bartoš.

Bez tohoto usnesení by se s faktickým vývojem aplikace muselo čekat až na nabytí účinnosti zákona o elektronických dokladech, který se očekává až v listopadu tohoto roku. Vláda jeho projednávání před 14 dny přerušila, protože bylo potřeba doladit technické detaily, například provázanost s registry.

Od nového roku budou eDoklady fungovat jako plnohodnotná alternativa občanského průkazu. Výhodou bude větší kontrola nad osobními údaji, protože člověk si bude moci určit, jaké údaje o sobě při prokazování sdílí. Někdy může například stačit prokázat jen zletilost.

ČTK

  Francouzské námořnictvo objevilo na lodi u pobřeží Afriky 1,7 tuny kokainu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com