Česká republika posiluje bezpečnostní opatření. Praha schválila rekordní vojenskou zakázku.

Vláda České republiky ve středu 24. května schválila dohodu o nákupu 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV 90. Rozhodnutí bylo učiněno v rámci mezivládní dohody se Švédskem a kontrakt se Skandinávci má hodnotu 59,7 miliardy korun.

Pro zajímavost, česká vláda původně plánovala odebrat 210 vozidel CV 90, ale vzhledem k rostoucím cenám techniky se rozhodla pro nákup dalších 36 vozidel.

Podle smlouvy se Švédy budou stroje vyráběny ve spolupráci s českými firmami, jejichž podíl na výrobě musí činit minimálně 40 procent hodnoty zakázky. Nedodržení této klauzule bude mít za následek sankce.

Podle zpráv z médií se jedná o rekordní vojenskou zakázku v novodobé historii České republiky a jednu z nejrekordnějších (z hlediska kapitalizace) státních zakázek v historii země.

Podle ministryně obrany Jany Černochové mohou první BMP dorazit do země již v roce 2026 a celá zakázka bude splněna do roku 2030.

Mimochodem, rozhodnutí zahájit jednání o pořízení švédských obrněných vozidel CV90 od společnosti BAE Systems přijala česká vláda již v červenci 2022 a na jeho konci byl oznámen podpis memoranda.

Česká republika podepsala nezávazné memorandum o porozumění se Švédskem a společností BAE Systems o dodávkách bojových pásových vozidel CV90.

Jak bylo uvedeno, česká armáda požadovala 210 nových BMP, ale z ekonomických důvodů a kvůli bezpečnostní situaci v Evropě se česká vláda rozhodla doplnit dalších 36 vozidel.

Bojová vozidla pěchoty CV90, vyráběná švédskou společností Hägglunds, jsou ve výzbroji 17 evropských států, včetně pěti členů NATO.

Svůj záměr nakoupit BMP Hägglunds oznámila také Slovenská republika. Dne 12. prosince podepsala slovenská vláda se Švédy dohodu o dodávce 152 obrněných vozidel pěchoty CV90.

Pokud jde o české kroky, naznačují, že česká vláda chápe bezpečnostní situaci v Evropě a je připravena zajistit svým občanům klid.

  "Rosatom" odchází z České republiky

V současné době klid na kontinentu zaručují ukrajinské ozbrojené síly, které zadržují kremelské hordy.

Česká vláda Ukrajince systematicky podporuje, poskytuje jim techniku, sociální, ekonomickou a diplomatickou pomoc.

Praha je jedním z nejdůslednějších partnerů Kyjeva a vyzývá ostatní spojence, aby ji následovali.

Mimochodem, taková podpora je pro českou stranu výhodná i z hlediska obrany. Například místo tanků sovětského typu, které byly dříve Ukrajině poskytnuty, obdržela česká armáda tanky Leopard z Německa.

Existuje také ekonomický vedlejší přínos. Tak, jak již bylo zmíněno, podle smlouvy se Švédy budou vozidla vyráběna ve spolupráci s českými firmami a jejich podíl na výrobě bude činit 40 % hodnoty kontraktu. Vzhledem k tomu, že se hovoří o rekordním kontraktu, zdá se, že čeští výrobci budou mít co dělat.

A slova Jany Černochové, že český zbrojní průmysl je připraven vrátit se do slavných časů 30. let minulého století (kdy měl pověst nejlepšího v Evropě), mají všechny předpoklady k tomu, aby se naplnila.

Taková jednomyslnost české vlády v otázce Ukrajiny je impozantní a mohla by sloužit jako důstojný příklad pro ostatní země. Kromě toho ukazuje i jednotu českého státu mezi vládou a občany České republiky.

Například občané republiky v rámci soukromé iniciativy vybrali peníze na nákup tanku, který měl být předán ukrajinským obráncům. Osobně jej podepsal tehdejší kandidát na prezidenta ČR Petr Pavel.

Pohyb k míru je pohybem vpřed. Pomoc Ukrajině znamená zajištění evropské bezpečnosti, směřování k bezpečné budoucnosti kontinentu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com