Fiala: Armáda i ministerstvo obrany čelí velkým výzvám, rozpory nejsou

Armáda i ministerstvo obrany čelí obrovským výzvám v souvislosti s válkou na Ukrajině a modernizací armády, což s sebou může přinášet určitou nervozitu. K informacím o neshodách mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou po dnešním jednání vlády řekl premiér Petr Fiala (ODS). Čtvrteční společná schůzka, o které dnes informoval server Seznam Zprávy však podle Fialy ukáže, že žádné rozpory nejsou a všichni pracují ve prospěch české bezpečnosti.

Web Deník N a časopis Respekt minulý týden s odkazem na zákulisní informace psaly o tom, že Řehka dříve navrhl Fialovi svou rezignaci kvůli neshodám s Černochovou. Fiala však Řehkův návrh odmítl. „Nejsme tady od toho, abychom se přeli, ale abychom Českou republiku bránili a měli moderní armádu,“ citoval dnes server Seznam Zprávy Černochovou. Celá záležitost je podle ministryně „přifouknutá“.

Fiala si Řehku a Černochovou pozval na čtvrtek odpoledne na společnou schůzku. „V médiích se objevily spekulace o rozporech. Myslím, že po tomto jednání bude naprosto jasné, že žádné rozpory nejsou a všichni pracují ve prospěch obranyschopnosti České republiky a ochrany jejích občanů,“ uvedl premiér.

Fiala připustil, že armáda i obrana nyní čelí velkým výzvám a nejsou v jednoduché situaci. Zmínil ruskou agresi na Ukrajině, související velké změny v Severoatlantické alianci a pokračující práci na modernizaci armády. „To jsou velké výzvy, věci, kolem kterých může panovat určitá nervozita. Je ale jasné, že všichni klíčoví aktéři jsou si vědomi své odpovědnosti a budou táhnout za jeden provaz,“ konstatoval.

Web Deníku N a časopis Respekt minulý týden na základě rozhovorů s lidmi z armády uvedl, že Řehka zvažoval rezignaci kvůli sporům s ministryní obrany. Náčelník generálního štábu měl údajně pocit, že šéfka resortu překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Spory podle médií trvaly několik měsíců a vyvrcholily, když šéfka resortu odmítla Řehkův návrh na nominace některých lidí na povýšení do generálské hodnosti. Náčelník generálního štábu podle serverů zvažoval, že by ve vedení armády skončil, a sešel se kvůli tomu s poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem i s premiérem Fialou, který Řehkovi odchod rozmluvil.

  ČR se nebude kvůli covidu turisty z Číny zabývat, opatření bude koordinovat EU

Prezident Petr Pavel dnes v rozhovoru pro Deník.cz označil za nešťastné, pokud se problémy jakéhokoliv druhu mezi armádou a ministerstvem obrany probírají prostřednictvím médií. „Neměl jsem zatím možnost o tom mluvit s předsedou vlády ani ministryní, takže nechci situaci komentovat,“ uvedl bývalý náčelník generálního štábu.

Pavel upozornil Řehku a Černochovou, že není dobré, aby jejich spory „bublaly na veřejnost“. „Zvlášť když mají oba dva stejný zájem, tedy funkční obranu ČR, dobré vztahy se spojenci. Tomu je třeba přizpůsobit mezilidské vztahy,“ konstatoval.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com