Prezident Pavel jmenuje Fajta a Ošťádala profesory zřejmě v červnu

Prezident Petr Pavel jmenuje historika umění Jiřího Fajta a fyzika Ivana Ošťádala profesory pravděpodobně v červnu. ČTK to dnes řekla mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Pavlův předchůdce Miloš Zeman jim nejvyšší akademický titul odmítl přiznat, zdůvodnil to jejich prohřešky z minulosti.

„Předpokládáme, že budou (Fajt a Ošťádal) jmenováni společně s ostatními profesory v červnu,“ uvedla Řeháková. Pavel se stal prezidentem letos v březnu. Nedlouho poté řekl, že jmenuje Fajta a Ošťádala profesory, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké škol. Spolehne se podle svých slov na akademické prostředí, aby posoudilo, zda dotyčný splnil všechna kritéria pro přiznání profesorského titulu.

Jmenování profesorů navrhuje vědecká nebo umělecká rada příslušné vysoké školy. Jmenovací dekrety obou kandidátů Univerzity Karlovy v Praze odmítl Zeman podepsat na jaře 2015, poté následovaly soudní spory.

Ministerstvo školství předložilo návrhy na jmenování Fajta a Ošťádala profesory prezidentské kanceláři v březnu 2015. „Další postup je tedy v režii kanceláře prezidenta republiky. (…) Ministerstvo školství je připraveno poskytnout kanceláři prezidenta veškerou součinnost,“ uvedla nedávno ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace úřadu Tereza Fojtová.

Zeman před osmi lety odmítl podepsat jmenovací dekrety tří tehdy navržených kandidátů. Spolu s akademiky z Univerzity Karlovy byl mezi nimi rovněž Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické v Praze. Zeman svůj krok tehdy zdůvodnil jejich prohřešky z minulosti. V roce 2021 soud pravomocně rozhodl, že nejmenování Ošťádala a Fajta profesory nebylo v souladu se zákonem. Zeman pak neuspěl ani se svými kasačními stížnostmi u Nejvyššího správního soudu. Přesto je během svého mandátu nejmenoval. Eichlera, který vzal už v roce 2016 žalobu na prezidenta zpět, Zeman jmenoval profesorem v roce 2021.

ČTK

  Jurečka chce jednat o trvalé změně valorizace penzí s opozicí a odbory

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com