Lipavský: Česko má s Chorvatskem podobný pohled na bezpečnost v Evropě

Česko má s Chorvatskem podobný pohled na bezpečnost v Evropě, roste také vzájemný obchod. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem na dvoudenní návštěvu země, kde se mimo jiné setká se svým protějškem Gordanem Grličem-Radmanem.

„Chorvatsko je pro nás tradičním a důležitým partnerem. V loňském roce objem obchodní výměny poprvé přesáhl miliardu eur (zhruba 24,7 miliardy korun) a vzájemný obchod roste i letos,“ řekl Lipavský. Do Chorvatska podle něj každoročně vyrazí až milion českých turistů.

„Máme také významnou českou menšinu v Chorvatsku, v zemi žije asi 8000 Čechů,“ uvedl šéf diplomacie. Navštíví také město Daruvar, kde se setká s českými krajany.

S Chorvatskem má podle něj Česko velmi podobný pohled na bezpečnost v Evropě. Zmínil chorvatskou pomoc Ukrajině například při zajištění vývozu tamního obilí nebo v odminování. Se svým protějškem chce Lipavský hovořit také o rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Pro ČR i Chorvatsko je klíčovým regionem pro zajištění míru a stability, uvedl ministr.

  V neděli přibylo nejméně případů covidu-19 od 20. září

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com