Velvyslance zemí NATO znepokojila schůzka Orbána s Putinem

Úterní schůzka maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je „velmi znepokojivá“, shodli se podle agentury AFP na společné schůzce velvyslanci členských zemí Severoatlantické aliance v Budapešti. Je znepokojivé, že se Maďarsko rozhodlo spolupracovat s Kremlem v době ruské války proti Ukrajině, prohlásil americký velvyslanec David Pressman, který jednání svolal.

Putin a Orbán se tento týden v Pekingu účastnili dvoudenního summitu k projektu takzvané nové Hedvábné stezky, který má podle Číny zlepšit obchodní propojení mezi Asií, Evropou a Afrikou. Putin při setkání s Orbánem vyjádřil spokojenost s úrovní vztahů mezi Moskvou a Budapeští. Státníci spolu hovořili tváří v tvář naposledy 1. února 2022, tedy tři týdny před ruskou invazí na Ukrajinu.

Hodnocení setkání Putin-Orbán bylo hlavním tématem dnešní schůzky velvyslanců, na kterou byl přizván také představitel Švédska, uvedla AFP. Skandinávská země o vstup do NATO požádala po napadení Ukrajiny ruskou armádou loni v únoru. Připojení Švédska k NATO ale blokuje Maďarsko a Turecko.

„Všichni jsme znepokojeni, že se maďarský premiér setkal s prezidentem Putinem, zatímco Rusko vede útočnou válku proti Ukrajině,“ uvedl Pressman. „Je znepokojivé, že se Maďarsko rozhodlo spolupracovat s Kremlem tímto způsobem,“ dodal americký diplomat. Pozastavil se také nad skutečností, že Orbán se vyhnul slovu válka a hovořil o „vojenské operaci“, čímž kopíruje rétoriku Moskvy. „O naše obavy o bezpečnost se podělíme se spojenci,“ uvedl Pressman.

Pressman se ke schůzce už v úterý vyjádřil na síti X. Na jeho kritiku Orbán reagoval slovy, že „není na americkém velvyslanci, aby určoval maďarskou zahraniční politiku“.

Maďarsko je členem Evropské unie i NATO a schválilo všechny unijní sankce zavedené proti Moskvě. Budapešť se ale některá opatření snaží zmírnit a vůči Rusku zastává smířlivější postoj, poznamenává AFP.

  Vakcína Pfizer/BioNTech je „bezpečná a účinná“, tvrdí Evropská léková agentura a očkování doporučila

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com