NATO chystá na Slovensku kampaň na podporu Ukrajiny. Fico ji chce zneužít pro svou propagandu

cas.sk

Kampaň na podporu Ukrajině hodlá na Slovensku odstartovat NATO ve spolupráci se slovenskou vládou. Nyní čelí kritice, že si k tomu vybraly čas vrcholící volební kampaně před parlamentními volbami, a jejich mizerná prezentace naopak nahraje proruské opozici. Žhavý kandidát na budoucího premiéra Robert Fico (SMER) zatím dělá rozhovory s trestně stíhaným slovenským dezinformátorem a antisemitou. A Rusko si mne ruce.

Slovenská média řeší problematickou kauzu, která dělá vrásky na čele nejen Severoatlantické alianci, ale především prodemokratickým stranám před blížícími se parlamentními volbami. V těch je favorizována strana bývalého premiéra Roberta Fica SMER – sociálna demokracia, která je proti vojenské podpoře Ukrajině, všeobecně podporuje proruské narativy a veze se na vlně veřejného mínění silně ovlivněného ruskou informační válkou a propagandou.

Právě Fico teď napadl plán NATO spustit v září informační kampaň na podporu Ukrajiny. Vychází totiž přesně do doby, kdy bude na Slovensku vrcholit předvolební kampaň. Někteří experti považují zvolenou dobu za nešťastnou a poukazují také na to, že se slovenské vládě nepodařilo celou věc odpovídajícím způsobem vysvětlit slovenské veřejnosti. Ta nyní může získat mylné domnění, že se NATO chystá ovlivňovat volby na Slovensku. Právě tak to ostatně prezentuje právě Fico, který už dříve zkritizoval prodemokratické billboardy vyvěšené na Slovensku americkou ambasádou.

Teď se nechal slyšet, že cílem kampaně bude „odklonit voliče Smeru od názoru na Ukrajinu a přidat se k části národa, která podporuje zbrojení“. Jak píše deník Plus Jeden Deň, NATO deklaruje, že účelem kampaně Proč na Ukrajině záleží, do které by se měly zapojit známé tváře, jako různí influenceři a sportovci, je zvýšit povědomí o důležitosti pomoci napadené zemi a zdůraznit její souvislost s bezpečím Slovenska. Stejný výklad zastávají i slovenské úřady.

  Most v ruské Samarské oblasti poškodila exploze, Ukrajina výbuch potvrdila

Kauza rezonuje zejména na sociálních sítích a podle odborníků se státu nepodařilo odkomunikovat fakt, že jde o poměrně běžnou a standardní aktivitu NATO. „Stát udělal komunikační chybu. Bylo by slušné a dobré, kdyby stát společně s NATO oznámili, že jdou dělat takovou společnou aktivitu. Každý si může dělat kampaň,“ popsal pro zmíněný deník expert na marketing Marius Ruttkay. I podle něj je ale nešťastné, že se voliči dozvěděli o plánované kampani z úst opozičního lídra. Fico mezitím nezahálí. Napsal protestní dopis generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi a pokračoval ve sbírání hlasů všemi dostupnými prostředky.

To, že se na své cestě do čela státu neštítí ničeho, dokreslilo virutální setkání s antisemitou a trestně stíhaným dezinformátorem a rasistou Danielem Bombicem, se kterým slovenský expremiér vystoupil v neděli večer na sociálních sítích. Bombic je influencer, který skrze své komunikační kanály na sociálních sítích Telegram, TikTok apod. šíří mnoho rasistických a konspiračních teorií.

Jak píše server Živě.sk, varoval například před plánem rozkladu a nahrazení bílé rasy, za problémy světa stojí podle něj sionisté a vraždu novináře Jána Kuciaka nařídil prokurátor Daniel Lipšic. Bombice stíhají slovenské orgány ve třech různých kauzách a soudu se zatím vyhnul jen díky tomu, že žije v Londýně, zaplatil kauci a má nasazený monitorovací náramek. Právě jemu teď Fico přislíbil rozhovor.

Rostoucí podpora proruského expremiéra na Slovensku dělá vrásky tamní prezidentce Zuzaně Čaputové i Evropské unii. Rusko se naopak raduje. Jak si povšiml slovenský Nový čas, populární ruský influencer, známý na Telegramu pod pseudonymem Rybar, to vystihl jasně. Do příspěvku kritizujícího Čaputovou, Severoatlantickou alianci a George Sorose na závěr napsal: „Těšíme se na vás, pane Fico.“

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com