Twitter v Evropě můžeme zakázat, pokud nebude dodržovat regulace, řekla Jourová

Tvrdé regulace Evropské unie dopadnou na sociální síť Twitter, v pořadu Českého rozhlasu Interview Plus to uvedla eurokomisařka Věra Jourová. EU se v současnosti zabývá regulací dezinformačních kampaní, problematiku komunikuje i se zástupci technologických firem, těch se podle Jourové Twitter neúčastní. Pokud ale nebude dodržovat nově stanovené regulace, může být v Evropě zakázán, upozornila eurokomisařka.

Obavy a s nimi spojené regulace týkající se ochrany soukromí uživatelů vystřídal zájem o vývoj bezpečnosti na sociálních sítích. „Zaplavují nás dezinformační kampaně, nejsou to žádné s prominutím drby nebo nepěkná slovíčka na internetu. Jde o cílené kampaně, které mají narušit svobodné volby a zmanipulovat lidi,“ uvedla v rozhovoru na ČRo Plus eurokomisařka Jourová. Samy technologické firmy se ale podle ní v rámci dobrovolné dohody upisují k tomu, že se na tyto věci budou zaměřovat.

Výjimkou je sociální síť Twitter, která se jednání neúčastní a v květnu dokonce odešla i z dobrovolného kodexu o dezinformacích. „Vzali jsme to na vědomí. Twitter dobře ví, že na něj dopadne tvrdá regulace, co se týče dezinformací a nelegálního obsahu, která má vejít v účinnost letos v srpnu,“ uvedla Jourová.

Twitter od konce roku 2022 vlastní americký miliardář Elon Musk, svou koupi zdůvodnil snahou zajistit „společné digitální náměstí, kde lze zdravě diskutovat o široké škále názorů“. Twitter se tak snaží směřovat k co největší svobodě slova a sdílený obsah nijak neregulovat, což podle kritiků umožnilo nárůst šíření dezinformací. Pokud ale nebude Muskův Twitter nové regulace, které vejdou v platnost v srpnu, akceptovat, může to podle Jourové dokonce dojít k tomu, že bude sociální síť v Evropě zakázána.

Evropská komise už letos Twitter jednou kritizovala za to, že firma zcela nedostála závazkům z pravidel boje proti dezinformacím. Twitter podle ní jako jediný ze skupiny technologických společností dodal povinnou zprávu o svém počínání v oblasti s nedostatkem dat a informací o svých plánech.

  Bílý dům očekává i při dodržení opatření až 240 tisíc obětí, Turkmenistán zakázal slovo koronavirus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com