Pavel vyzval k jednotě demokratických zemí ve vztahu k Ukrajině

Prezident Petr Pavel ve svém dnešním projevu na bezpečnostní konferenci v Praze vyzval k jednotnému postoji demokratických zemí k Ukrajině, která čelí ruské agresi. Apeloval také na zachování demokratické vlády na Tchaj-wanu, na nějž vyvíjí tlak Čína. Jediný způsob, jak zachovat naše hodnoty, je spolupráce, zdůraznil. Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu ve svém vystoupení uvedl, že Tchaj-wan potřebuje k udržení současné situace v Tchajwanském průlivu podporu Evropy.

Podle Pavla je důležité, aby demokratické země nadále podporovaly Ukrajinu se stejným odhodláním, s jakým Ukrajinci bojují. „Pozorujeme nyní únavu z války, únavu z Ukrajiny. Musíme se maximálně snažit, abychom tomu zamezili,“ řekl prezident.

Pavel rovněž připomněl blížící se summit Severoatlantické aliance v červenci ve Vilniusu. „Politický vzkaz Ukrajině by měl být ve formě budoucího členství země v EU i v NATO,“ řekl Pavel. Začlenění Ukrajiny do těchto organizací podle něj přispěje ke stabilitě východní Evropy.

Na Ukrajinu hledí i další země a musí vidět naši reakci. Bude to definovat jejich kroky v budoucnu, prohlásil český prezident, mimo jiné s poukazem na Čínu. „Pokud nechceme, aby Čína změnila světový řád bez nás, musíme vytvořit dostatečnou protiváhu. Toho můžeme dosáhnout jen tím, že budeme jednotní, nejen v rámci EU či NATO, ale se všemi demokratickými zeměmi ve světě, se zeměmi, které mají stejné hodnoty,“ dodal.

Tchajwanský šéf diplomacie Wu, který na dnešním Summitu evropských hodnot 2023 vystoupil hned po českém prezidentovi, uvedl, že Tchaj-wan se snaží poučit z ruské invaze na Ukrajinu, aby posílil svou odolnost vůči Číně. „Válka na Ukrajině ukazuje, čeho jsou autoritářské režimy schopny,“ prohlásil.

Podle něj Peking vede vůči Tchaj-wanu kybernetickou válku, dezinformační kampaň a snaží se ostrov neustále zastrašovat. „Čína se snaží rozdrtit nepřítele bez boje. Stále pokračuje v demonstracích síly, aby Tchaj-wan zastrašila, mimo jiné posílá letadla a lodě přes střední linii Tchajwanského průlivu, která slouží jako neoficiální hranice mezi oběma stranami,“ řekl.

  Překvapení v průzkumech: TOP 09 obírá Piráty, navzdory Feriho kauze

„Aby Tchaj-wan zůstal silný a odolný a měl odvahu pokračovat v politice zachování statu quo, potřebujeme podporu evropských přátel,“ dodal Wu.

Válka v Tchajwanském průlivu by podle Wua měla rovněž celosvětové dopady, jako válka na Ukrajině. „(Průlivem) proplouvá zhruba polovina světové kontejnerové dopravy a v oblasti se vyrábí více než 90 procent vyspělých čipů,“ uvedl Wu.

Šéf tchajwanské diplomacie také upozornil na sílící spolupráci Ruska a Číny při vojenských cvičeních v západním Pacifiku. Podotkl přitom, že „vojenská síla Ruska na Dálném východě se zdá být relativně nedotčená“.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

Wuova cesta do Evropy vyvolala nelibost Číny. Peking minulý týden varoval evropské země před oficiálními styky s tchajwanskými činiteli. Podle Číny takové kontakty vyvolávají zdání samostatnosti ostrova.

Tchaj-wan nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Česká republika se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu, v řadě oblastí ale s ostrovem spolupracuje.

Podle dřívější zprávy agentury Reuters by měl Wu navštívit v příštích dnech Brusel, který je sídlem EU. Tchajwanský ministr zahraničí to dnes novinářům na tiskové konferenci odmítl potvrdit. Slíbil, že bude o svém dalším programu mlčet, což je zapotřebí, aby byla jeho mise úspěšná.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com