Blažek o demonstraci Romů: Nezamlčujme, že zazněly rasistické řeči

irozhlas.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odsoudil projev, který zazněl na pietní akci za ubodaného Roma v Brně. Podle Blažka je nepřijatelné, aby na veřejných akcích zaznívala rasistická vyjádření, ať už proti „bílým“, nebo proti Ukrajincům, jak tomu v sobotu bylo.

„To, že média vynechala z citovaného projevu vulgarity, chápu. Ovšem na jeho rasistickou část upozornit měla. Kdyby český „ne-Rom“ veřejně za potlesku davu vzpomínal, jak „podělával Cikány“, byl by to skandál a fašismus. Když to v obráceném gardu o „gadžích“ řekne Rom a k tomu přidá výpady proti Ukrajincům, zamlčí se to. A to není nejen správné, to je přímo škodlivé. Nebezpečné jsou takové řeči na veřejných shromážděních vždy, a to bez ohledu na „barvu úst“, z nichž vycházejí. Necenzurovaný projev je možné zhlédnout na sociálních sítích, já jej šířit nehodlám,“ napsal na twitter Blažek v narážce na jeden z projevů, který na akci zazněl.

Na akci, která se konala před Janáčkovým divadlem v Brně, dorazili Romové, kteří chtěli uctít památku mladíka, který zemřel před týdnem v potyčce u Brněnské přehrady. Policie z vraždy podezřívá sedmatřicetiletého Ukrajince. Celý protest se ale zvrhl spíše v protivládní a protiukrajinskou demonstraci.

Na adresu Ukrajinců se skandovalo: „My je tady nechceme!“ K akci se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Chápu rozhořčení Romů nad smrtí jednoho z nich. Můžete si být jisti, že policie ji profesionálně prošetří. Děkuji všem, kdo se nenechali strhnout k nesnášenlivosti vůči Ukrajincům jako celku. Vždyť s paušalizací a negativními stereotypy mají sami Romové smutnou zkušenost,“ uvedl na sociálních sítích.

Původně nahlášenou demonstraci odvolala sama její organizátorka Žaneta Plachetková, protože se podle ní chystané akce chopili nesprávní lidé. Pieta ale proběhla i tak.

V sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady sedmatřicetiletý cizinec, zřejmě Ukrajinec, pobodal dva lidi. Romský mladík následně v nemocnici zemřel. Událost u části Romů vyvolala rozhořčení a protiukrajinskou reakci. Ombudsman Stanislav Křeček dnes ČTK napsal, že vlnu nenávisti sleduje s obavami.

  Je Květná neděle, věřícím připomíná vjezd Krista do Jeruzaléma

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com