Putin si urážkou židovství Zelenského naběhl. Reakce ze světa na sebe nenechaly dlouho čekat

Poté, co v pátek ruský diktátor Putin označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za „hanbu židovského národa“, ozvaly se reakce, které Putina za toto vyjádření odsuzují. Kromě Ukrajiny i z Izraele.

„Jsem hrdý na prezidenta Volodymyra Zelenského, který neopustil svůj lid na začátku války, ačkoli to bylo pro jeho život nebezpečné, projevil mimořádnou odvahu a nadále brání ukrajinský lid. Já a celá židovská komunita na Ukrajině, stejně jako celý svobodný svět, podporujeme prezidenta Zelenského,“ pronesl vrchní rabín Ukrajiny Moše Reuven Azman.

Na podporu Volodymyra Zelenského se okamžitě vyslovil i bývalý místopředseda vlády Izraele a člen dozorčí rady památného komplexu Babyn Jar, kde bylo za války povražděno přes 33 tisíc Židů, Natan Šaranskij, který pochází z ukrajinského Doněcku a do Izraele se ze Sovětského svazu vystěhoval po dlouholeté perzekuci a věznění v roce 1986.

„Ukrajinci mohou být hrdí na svou volbu židovského prezidenta, který sjednocuje ukrajinský lid v těžkém boji proti barbarské agresi. A my Židé můžeme být hrdí, že zástupce našeho lidu hraje tak jedinečnou historickou roli v mobilizaci nejen ukrajinského lidu, ale celého svobodného světa na obranu naší budoucnosti,“ napsal Šaranskij.

Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk pak prohlásil, že „očekává, že izraelská vláda důrazně odsoudí slova prezidenta Putina. Putinovy ​​komentáře jsou antisemitské a namířené proti židovskému lidu. Myslím, že izraelský lid by měl být hrdý na ukrajinského prezidenta, který je Žid a statečně brání svou zemi. Když Putin útočí na Zelenského, útočí na židovský národ. Jsme na stejné straně barikády.“

Putin v pátek na zasedání Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra SPIEF řekl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „není Žid, ale hanba židovského národa“. Reagoval tak na rusko-amerického politologa Dimitrije Simese, který zasedání moderoval a který řekl, že nerozumí nařčení Ukrajiny z nacismu, když prezident Volodymyr Zelenskyj je sám Žid.

  Kreml označil obvinění ruských sil z páchání zločinů u Izjumu za lež

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com