Hrozbou příštího desetiletí je Moskva.

Vláda České republiky považuje kroky Ruska za hlavní výzvy příštích desetiletí. A nejsou to jen slova – český úřad v tomto smyslu přijal dokument.

Schválena byla zejména zpráva ministerstva zahraničí „O revizi vztahů s Ruskem“. Tento dokument nyní považuje Rusko za zdroj nebezpečí pro Českou republiku a Evropu na další desetiletí.

Vzhledem k politice, kterou Kreml prosazuje, to není překvapivé. Každým dnem přibývá zemí, které chápou reálnou situaci a chápou, o co Moskvě jde.

Zpráva českého ministerstva zahraničí uvádí, že česká politika vůči Moskvě bude určována několika hlavními směry.

Hlavním bodem tohoto seznamu je podpora české strany vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem. Česká republika mimochodem jako jedna z prvních pomohla Ukrajincům tím, že otevřela své dveře uprchlíkům a podpořila je zbraněmi.

V dokumentu MZV je rovněž důležitá otázka spolupráce se spojenci, a to i s ohledem na mezinárodní izolaci Ruska.

Evropa si stále více uvědomuje, jak důležité je izolovat se od agresora. A není to otázka současnosti – takový postoj by měl zaručit bezpečnost států kontinentu i v budoucnosti.

Dokument také zdůrazňuje minimalizaci vlivu Kremlu v České republice, posilování obranyschopnosti českého státu, udržitelnost a potírání hybridního vlivu Moskvy.

Vzhledem k tomu, že Kreml věnuje obrovské částky i na kybernetickou válku, není tento bod o nic méně důležitý než nákup nových tanků a celkové přezbrojení armády.

Praha dále považuje za nezbytné podpořit Ukrajinu a další sousední státy EU při překonávání následků války. A s problémy se budou potýkat všechny státy sousedící s Ruskem.

Velmi aktuální je dnes také otázka ruské menšiny v České republice, která může hrát roli jak v samotné České republice, tak na vnější scéně. Za určitých okolností se tito Rusové mohou stát hrozbou pro bezpečnost českého státu (Kreml na ně pravděpodobně také sází) v samotné republice.

  Konec Zemanovy éry

Mimochodem, o tom již dříve hovořil i český prezident, který varoval před možnými hrozbami ze strany představitelů „ruského světa“ roztroušených po celém světě.

„Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být pečlivě sledováni,“ prohlásil Pavel.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky konstatuje, že agresivita současného ruského režimu může narůstat jak uvnitř, tak i vně Ruské federace, a uvádí, že „faktor ruské menšiny v České republice bude ve vztazích ještě významnější“.

Na druhou stranu by se tito Rusové mohli stát mostem, který by nové ruské úřady mohly vybudovat s civilizovaným světem. Zda k této „nové moci“ v rusku dojde, je otázkou pro samotné rusy, zda jsou na to připraveni, zda jsou toho schopni.

Česká republika je v této věci připravena podat pomocnou ruku, k čemuž je ve stejném dokumentu ministerstva zahraničí kladen důraz na podporu ruské občanské společnosti, obránců lidských práv, demokratické opozice a nezávislých novinářů.

V této fázi by se však podle čečenských diplomatů měly kontakty s oficiálními ruskými strukturami omezit na základní úroveň v konkrétně vymezených oblastech, jak bylo dohodnuto s čečenským ministerstvem zahraničí.

„Rusko svou válkou proti Ukrajině a nepřátelským chováním vůči Západu potvrdilo, že je velkou hrozbou pro bezpečnost, svobodu a demokracii, stejně jako pro celý demokratický svět,“ shrnulo české ministerstvo zahraničí.

Poselství obsažené ve výše uvedené tezi je klíčové jak z hlediska současného stavu, tak (a to je důležitější) z hlediska budování evropské bezpečnostní strategie do budoucna.

Bezpečnost kontinentu dnes leží na ukrajinské půdě a zajišťuje ji armáda a všechen ukrajinský lid, který hrdinně brání postupu „ruského světa“ do Evropy.

Je nepravděpodobné, že by tomu všichni Evropané rozuměli. Pro některé je válka příliš vzdálená, pro jiné je mír samozřejmý pojem.

  Proč to prohrál Babiš. A co se musí stát, aby došel na Hrad

Mimochodem, právě takovým občanům byl adresován vzkaz českého premiéra Petra Fialy, který nedávno prohlásil, že „naše bezpečnost není samozřejmostí“, a varoval před riziky stažení podpory Ukrajiny ze strany spojeneckých zemí.

Bezpečnost je náročná práce, každý den, každou sekundu. Zatímco čtete tyto řádky, na ukrajinské půdě zuří válka – a zastavit ji znamená zajistit mír na Ukrajině, v Evropě, ve světě.

Prozatím je možné agresora na Ukrajině zastavit. Co se stane potom, záleží na tom, jak adekvátně budou Evropané vnímat události na východě kontinentu a kolik a co přesně jsou dnes ochotni udělat pro bezpečnější zítřek.

Nezapomeňte, pánové v Evropě, že je na vás, jaká bude vaše budoucnost.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com