Šéfové států EU zakončili první den summitu bez dohody o migraci

Bez jasného výsledku skončila dnes v noci debata prezidentů a premiérů zemí Evropské unie na téma migrace. Novinářům to sdělil mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Kvůli sporům o nedávno schválenou reformu migrační a azylové politiky se lídři ani po více než sedmihodinovém jednání neshodli na společných závěrech, které hovořily mimo jiné o pokračování spolupráce se zeměmi původu migrantů či boji proti pašerákům lidí. Podle unijních zdrojů se k tématu vrátí ještě v průběhu dnešního druhého dne summitu.

Zatímco lídři Maďarska a Polska se podle diplomatických zdrojů snažili prosadit do závěrů vrcholné schůzky požadavek na jednomyslné rozhodování o migračních pravidlech EU, většina ostatních zemí byla proti. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki přijeli na summit s kritikou reformy, kterou státy většinovým hlasováním schválily začátkem června. Konzervativním vládám obou zemí se nelíbí princip, na jehož základě mají všechny státy unie povinně pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Buď tím, že část z nich přijmou, nebo finanční či materiální podporou.

„Není možné zacházet jinak s obyvateli Ukrajiny na jedné a s lidmi z Blízkého východu a Afriky na druhé straně,“ prohlásil před začátkem summitu Morawiecki. Narážel tím na příspěvky v řádu desítek eur, které podle něho Polsko dostává od EU na jednoho ukrajinského běžence, zatímco za žadatele o azyl mají přetíženým zemím jako je Itálie další státy platit 20 tisíc eur.

Morawiecki a Orbán se snažili do závěrů vrcholné schůzky prosadit zmínku o tom, že se již summity v letech po uprchlické krizi z roku 2015 usnesly na jednomyslném rozhodování o migraci a že by v souladu s tím měla postupovat unie i nyní. Podle diplomatů se schválení svého požadavku, s nímž většina zemí nesouhlasila, pokoušeli docílit hrozbou zablokování ostatních bodů závěrů týkajících se migrace. Ty neobsahovaly žádné nové závazné body, pouze obecně hovořily o větší aktivitě směrem k omezení migrace na všech migračních cestách.

  Na Ukrajině se srazily dva albatrosy, zahynuli tři piloti

Na prosazení těchto závěrů trvala podle diplomatů zejména Itálie, jejíž premiérka Giorgia Meloniová prezentuje zmíněnou migrační dohodu jako vítězství své země. Šéfy vlád Polska a Maďarska se však ke změně názoru nepodařilo přimět ani ji, ani francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze, kteří se s nimi večer sešli separátně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com