Bouřky na východě Čech poničily stromy, voda tekla do budov

Hasiči museli dnes odpoledne na východě Čech vyjíždět k mnoha zásahům v souvislosti s bouřkami. V Pardubickém kraji odklízeli spadlé nebo nakloněné stromy, v Hradeckém také odčerpávali vodu po prudkých deštích. Oznámení z dalších míst stále přicházejí, řekl ČTK dnes v podvečer Jakub Mačát z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

„Událostí jsou desítky, začaly po 15:00, vyjížděli jsme ve všech okresech,“ uvedl Mačát. Stromy a větve hasiči odklízeli například v Medlešicích u Chrudimi, Starém Hradišti u Pardubic, v Tatenicích na Orlickoústecku nebo Březinách na Svitavsku.

V Hradeckém kraji měli zásahů naopak jen málo. V obchodním centru Atrium v Hradci Králové odčerpávali vodu, která se do prodejny valila z poškozeného okapového svodu, pomocí vysavače jí odsáli asi 1500 litrů. Voda ze svodů tekla i do Klicperova divadla, zatopila rovněž garáž a sklepy bytového domu ve čtvrti Kukleny. Stromy hasiči odstraňovali v Bohdašíně na Náchodsku a u Třebihoště na Trutnovsku.

Moravskoslezští hasiči odstraňovali polámané větve i čerpali vodu

Hasiči po bouřkách s deštěm, které se večer přehnaly Moravskoslezským krajem, odstraňovali polámané větve či čerpali vodu ze sklepů. Evidují 15 událostí souvisejících s počasím, všechny se obešly bez zranění. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Většina hlášených událostí je z okresů Karviná a Frýdek-Místek. „Převážně šlo o polámané větve a stromy, dvě události si vyžádaly čerpání vody ze sklepů,“ uvedl Popp.

Stromy spadlé na koleje omezily provoz vlaků na jihu Čech a na Vysočině

Stromy popadané kvůli bouřce dnes omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky – Lipno nad Vltavou.

  Policisté pátrají po Pavlu Zítkovi, nepřišel k soudu v Chomutově

Spadlé stromy blokovaly na několika místech i silnice. Hasiči je odstraňovali ve Stojčíně, Radkově nebo u Velkého Meziříčí. Uvedli to na svém webu. Podle údajů meteorologů napršelo v bouřkách na některých místech i 14 litrů na čtvereční metr.

Možných přeháněk a bouřek bude na Vysočině a v Jihočeském kraji k večeru ubývat. Foukat bude jen mírný vítr, v bouřkách ale může zesílit až na 70 kilometrů v hodině. V noci budou přeháňky jen ojedinělé. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno a nejvyšší odpolední teploty budou na Vysočině do 25 stupňů Celsia, na jihu Čech může být o stupeň tepleji. Během dne tam mohou být ojediněle přeháňky a znovu i bouřky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com