Od začátku invaze zemřelo na Ukrajině přes 10.500 civilistů, uvedl prokurátor

Od začátku ruské invaze na Ukrajině, od kterého dnes uplynulo 500 dnů, zemřelo přes 10.500 civilistů. Mezi nimi bylo i 494 dětí. Dnes to uvedl v tiskové zprávě úřad ukrajinského generálního prokurátora Andrije Kostina. Podle něj se ruská vojska na ukrajinském území dopustila 94.000 válečných zločinů. Údaje úřadu země ve válce nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Úřad generálního prokurátora uvádí, že spolu s mezinárodními partnery vyšetřuje válečné zločiny, kterých se podle něj dopustila ruská vojska od samotného začátku invaze. „Žádný zločin nezůstane bez trestu,“ uvedl úřad. Podle něj se podařilo dosud určit 353 podezřelých a obvinit 219 lidí. Za úspěch úřad označil také vydání zatykače ze strany Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

V rámci svého mírového plánu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mimo jiné požaduje vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil ruské válečné zločiny. Ukrajinská tvrzení o válečných zločinech Moskva odmítá.

ČTK

  Kabayeva není Eva Braunová!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com