Děláte reklamu Putinovi. Dominik Hašek poslal z europarlamentu vzkaz ruským sportovcům

Ruští a běloruští sportovci by neměli působit v evropských soutěžích, pokud veřejně neodsoudí ruskou agresi na Ukrajině, prohlásil na konferenci v Evropském parlamentu slavný hokejový brankář Dominik Hašek. Olympijský vítěz z Nagana dorazil v úterý do Štrasburku, kde má na programu několik akcí. Setká se také s šéfkou Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou, předsedou lidovecké frakce Manfredem Weberem nebo českou eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Bývalý hokejový brankář dorazil do Štrasburku kvůli zákazu působení ruských sportovců v evropských soutěžích či na olympiádě v Paříži. Podle Haška dělají ruští sportovci svými výkony v prestižních soutěžích reklamu Putinovi a jeho válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčen, že současná pravidla jsou nastavena špatně. Jakmile vstoupí ruský sportovec na tenisový kurt či hokejové kluziště, stává se obrovskou reklamou pro ruskou agresivní válku a s ní spojené válečné zločiny,“ prohlásil na konferenci, kde dorazilo několik europoslanců.

Hašek dále vzkázal, že takoví sportovci by neměli mít možnost působit v evropských soutěžích. Podle vítěze z Nagana bychom však měli pomoci jim a jejích rodinám – například poskytnutím azylu – ve chvíli, pokud se distancují od ruské invaze na Ukrajinu a zvěrstev ruské armády. O podmínkách by se mělo jednat se sportovní svazy a federace s vládami, pokračoval dvojnásobný vítěz Stanley Cupu před europoslanci.

Hašek prohlásil, že věří, že i jeho jméno napomůže ke zvýšení tlaku, který povede k nastavení jednotných pravidel pro účinkování ruských a běloruských sportovců nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Slavný hokejový brankář od začátku války kritizuje Rusko a diktátora Vladimira Putina, proti účasti ruských sportovců na mezinárodních soutěžích včetně olympijských her je dlouhodobě. „Za současné situace to považuji za naprosto neakceptovatelné. A samozřejmě se to týká i všech kvalifikačních soutěží na olympijské hry. Kdykoli ruští nebo běloruští sportovci nastoupí v demokratickém světě – a je jedno, jestli to je olympiáda, nebo jakákoli jiná soutěž, jako například NHL, tenisové, boxerské turnaje a další, tak je to obrovská reklama pro ruský režim a jeho cíle,“ řekl už dříve v rozhovoru pro Týdeník FORUM.

  Fiala a Síkela oznámí výsledky jednání s šéfem VW Blumem ve středu

Vysmívají se nám do obličeje

Hokejovou legendu do Štrasburku pozval český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „S Dominikem naprosto souhlasím. Nastavením jasných mantinelů bychom ukázali všem ruským a běloruským sportovcům, že pokud chtějí soutěžit v evropských soutěžích, tak musí odsoudit válku na Ukrajině. Pokud tak učiní, měli bychom jim zajistit podmínky k tomu, aby mohli startovat v prestižních soutěžích. Pomoci jim i jejich rodinám. Musí vědět, že pokud veřejně odsoudí ruské zločiny na Ukrajině, nezůstanou v tom sami,“ popsal deníku FORUM 24 europoslanec.

„Jsem moc rád, že přijal pozvání a dorazil do Evropského parlamentu, aby sdělil svůj pohled na účast ruských a běloruských sportovců v evropských soutěžích. Je to patrně nejslavnější osobnost, pokud nepočítáme světové státníky, která kdy dorazila do Evropského parlamentu se silným sdělením,“ pokračoval Zdechovský. „Komu jinému by měli europoslanci naslouchat než jednomu z nejslavnějších brankářů v historii ledního hokeje,“ vzkázal europoslanec.

Zdechovský pak na úterní konferenci připomněl, že ve válce zemřelo přes 300 ukrajinských sportovců, kteří padli při bránění své vlasti. „Už nemohou reprezentovat svou zemi ve sportu, který milovali,“ zdůraznil Zdechovský.

„Štve mě, když vidím, jak například ruský tenista Karen Kchačanov, jedenáctý hráč světa, podporuje Putinovy kroky, a přitom stále hraje tenis po celém světě a vydělává obrovské peníze,“ řekl český europoslanec s tím, že takoví hráči by měli dostat okamžitě stopku, dokud veřejně neodsoudí válku na Ukrajině. „Vysmívají se nám do obličeje a organizátoři je za to královsky platí,“ doplnil lidovecký europoslanec.

Podle Zdechovského i Haška je chování některých sportovních organizací, jež tolerují účast těchto sportovců, naprosto ostudné. „V Evropě zuří válka, ale třeba nejslavnější hokejová liga světa se tváří, že se nic neděje,“ zkritizoval postoj NHL slavný brankář. Česká vláda na konci června souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců na soutěžích a utkáních v Česku, v jiných státech ale podobný zákaz neplatí.

  Le Monde: Soud ve Francii vyšetřuje daňové uniky pří nákupu vil Babišem

Good luck Ukrajina

Legenda českého hokeje na začátku letošního června navštívila Ruskem napadenou Ukrajinu, kde se setkala s některými sportovci a prohlédla si sportoviště. Hašek na Ukrajině převzal cenu Hokejového přítele Ukrajiny. Ve videu zveřejněném na facebooku Hašek vyjádřil podporu ukrajinským hokejistům, ukrajinským dětem i celé Ukrajině, která se od loňského února brání ruské vojenské agresi. „S velkým potěšením jsem přijel do Charkova, abych všem řekl, že podporuji Ukrajinu, ukrajinský sport, veškerou mládež i děti. Chci, aby mohly znovu hrát hokej a chodit do školy,“ vzkázal. „Good luck Ukrajina, good luck Charkov!“ zakončil se širokým úsměvem a s palci nahoru.

Hašek nedávno také například ostře kritizoval, že někteří lidé stále chodí po ulicích s ruskou nebo sovětskou vlajkou. „Pokud poslanci jednoznačně odhlasovali, že Rusko je stát, který podporuje terorismus, a také je to stát, který nás označuje za nepřítele a napadl našeho spojence, tak podle toho musíme i postupovat. Jinak jsme sami sobě k smíchu,“ adresoval populární hokejista vzkaz vládě, ministerstvu zahraničí a resortu vnitra.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com