Rusko by mohlo útočit na civilní lodě přepravující obilí, uvedl Bílý dům

Rusko by podle Bílého domu mohlo zvýšit své útoky na infrastrukturu, která slouží pro přepravu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, a zahrnout do těchto útoků civilní lodě, které tuto přepravu uskutečňují. Vinu za útoky se pak bude snažit svalit na Ukrajinu, řekl mluvčí rady pro národní bezpečnosti Bílého domu Adam Hodge. Podle něj mají USA poznatky, že Rusko položilo u ukrajinských přístavů další námořní miny, píše dnes agentura Reuters.

„Domníváme se, že je tady koordinovaná snaha o ospravedlnění útoků na civilní lodě v Černém moři a na svalení viny za tyto útoky na Ukrajinu,“ uvedl Hodge. Poukázal při tom na prohlášení Moskvy, podle kterého bude Rusko považovat lodě mířící do ukrajinských černomořských přístavů za potenciální dopravce vojenského nákladu.

„Viděli jsme také, že Rusko zaútočilo 18. a 19. července střelami a bezpilotním prostředky na přístav sloužící k vývozu ukrajinského obilí v Oděse, což vedlo k zničení zemědělské infrastruktury a 60.000 tun obilí,“ dodal Hodge.

Rusko ohlásilo, že od středečních 23:00 SELČ přistoupí k zredukování humanitárního koridoru v Černém moři. Lodě plující do ukrajinských přístavů bude považovat za potenciální dopravce zbraní a státy, pod jejichž vlajkou tyto lodě plují, jako zapojené do konfliktu na straně Kyjeva.

Rusko tento týden ohlásilo, že nepřistoupí na prodloužení dohod o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře, protože podle Moskvy není naplňována část dohod týkající se exportu ruských komodit a hnojiv. Dohody pomohly dojednat v létě loňského roku OSN a Turecko a platily tak po řadě prodloužení zhruba jeden rok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na oznámení Moskvy uvedl, že je třeba udělat vše pro to, aby černomořský koridor pro export obilí mohl být nadále využíván, a to i bez Ruska.

  Prigožin byl na palubě havarovaného letadla, potvrdily ruské úřady

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com