Rakušan prověří možnost zařazení zetě ruského zbrojaře na sankční seznam

seznamzpravy.cz/

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) prověří možnost zařazení Rostislava Zorikova, zetě ruského zbrojaře Borise Obnosova, na vnitrostátní sankční seznam. Na twitteru to dnes uvedl Rakušan. Šéf české diplomacie Lipavský ve vyjádření pro ČTK uvedl, že proces zařazování osob na seznam nebude komentovat, protože je v utajovaném režimu.

Web Aktuálně.cz dnes uvedl, že Zorikov žije v Praze a za peníze z ruské agrese na Ukrajině si kupuje nemovitosti a auta. Podle serveru se také před týdnem na pražském Žižkově dostal do potyčky s aktivistou, který chtěl protestovat proti zapojení rodiny do válečné výroby.

Podle serveru Obnosovova firma KTRV vyrábí rakety, část zisku ze zbrojení jde do Prahy podnikatelově dceři Olze a jejímu manželovi Zorikovovi. „Česká republika nemá sloužit jako zázemí pro lidi, kteří mají prospěch z Putinovy války proti Ukrajině,“ uvedl dnes Rakušan. Zorikov má podle Aktuálně.cz v Česku trvalý pobyt a kromě firmy na Žižkově vlastní dva byty a několik luxusních vozů.

„Platí, že proces zařazování osob na sankční seznam nebudu jakkoli komentovat, protože probíhá v utajovaném režimu,“ poznamenal Lipavský.

Česko dosud zařadilo na vnitrostátní sankční seznam tři osoby. Ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka a moskevského patriarchu Kirilla. Učinilo tak kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu.

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu. Česko bude zároveň navrhovat zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

  ANO i SPD vyzvali šéfa STAN Rakušana k odstoupení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com