Militarizace v ruských školách. Žáci se učí řídit vojenské drony a dívky se vyškolí na zdravotnice

Ruští školáci se budou od podzimu v rámci vojenského výcviku učit základy létání s bojovými drony, uvedl v pátek jeden z vysoce postavených zákonodárců senátor Arťom Šejkin.

Základní vojenský výcvik, který byl po rozpadu Sovětského svazu zrušen, se stane součástí učebních osnov pro ruské středoškoláky v 10. a 11. třídě v rámci změn učebních osnov po invazi Moskvy na Ukrajinu.

Podle prohlášení ministerstva obrany se od 1. září budou ruští středoškoláci kromě obecných znalostí o bezpilotních letounech učit také průzkum terénu a metody boje s bezpilotními prostředky nepřítele.

„Program byl schválen ruským ministerstvem školství a bude realizován ve vzdělávacích institucích a střediscích vojensko-vlastenecké výchovy mládeže v září,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany. „Současná armáda nemá jen útočné pušky kalašnikov, ale také pokročilá bezpilotní vozidla,“ dodal senátor Arťom Šejkin, který kurzy výcviku dronů navrhl.

Kursy o bezpilotních letounech již navštěvuje přibližně 30 tisíc studentů vysokých škol v Moskvě a Petrohradu, uvedl v březnu ekonomický deník Vedomosti. Lekce byly zařazeny poté, když průmyslové subjekty vyzvaly vládu, aby tento předmět zavedla do ruských školních osnov.

V rámci změn ve vyučování byla do škol zavedena po vpádu na Ukrajinu od září 2022 takzvaná vlastenecká výchova. Podle metodických materiálů ruského ministerstva školství se mělo v hodinách pod názvem „Hovory o důležitém“ žákům od 1. do 11. třídy vyprávět zejména o válce na Ukrajině, vlastenectví a lásce k vlasti.

„Za tímto účelem bude ve školách zavedena nová funkce: poradce ředitele školy pro výchovnou práci. Byla podepsána smlouva v hodnotě 22 milionů rublů na vypracování metodických příruček. Jako příklady služby vlasti a vojenských činů mají učitelé uvádět příběhy ruských vojáků, kteří se účastnili války na Ukrajině. Podle autorů metodických materiálů je důležité zprostředkovat školákům, že Rusko poskytuje bratrskou pomoc ruskému lidu v Doněcké a Luhanské oblasti, který je utlačován ukrajinskými úřady,“ referovalo v srpnu 2022 Radio Svoboda.

  Johnson nebude usilovat o návrat do čela konzervativců a úřad premiéra

Přechod od výuky k vlastenectví v duchu současné propagandy Kremlu k militarizaci začínající už od dětského věku je zjevný. Trend se má dále rozvíjet.

Od 1. září 2024 se ruští školáci začnou místo lekcí „Základů bezpečnosti života“ učit „Základy bezpečnosti a obrany vlasti“, psal letos 29. června web Gazeta.ru. V rámci nového předmětu budou žáci absolvovat kurz základní vojenské přípravy. Z důvodu malého počtu učitelů ministerstvo školství navrhlo přilákat k výuce ve školách účastníky obranných sil nyní působících na Ukrajině.

Anna Timofejeva, zástupkyně vedoucího odboru státní politiky a řízení v oblasti všeobecného vzdělávání ministerstva školství a vědy, hovořila i o zapojení dívek. Podle jejích slov pro dívky bude vytvořen program, který jim umožní osvojit si základy zdravotnického vzdělání, aby mohly nejen poskytovat první pomoc, „ale mohly by působit i jako zdravotnické instruktorky“.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com