Zalužnyj zveřejnil video s českým raketometem Vampire. Je to bestie, pochvalují si Ukrajinci

Raketomet GRAD na podvozku Tatry 815 s novými elektronickými systémy a jednotka, která ho na Ukrajině obsluhuje, hrají hlavní roli ve videu zveřejněném na sociální síti velitelem ukrajinské armády Valerijem Zalužnym. „Přijedeme, vybalíme a za 3-4 minuty jsme připravení,“ popisuje jeho fungování velitel Pavlo.

Česko poskytlo bránícím se Ukrajincům několik salvových raketometů RM-70 Vampire a několik takovýchto zbraní obsluhují vojáci 110. samostatné mechanizované brigády pojmenované podle generáplukovníka Marka Bezručka, který proslul jako bojovník proti ruským bolševikům ve 20. letech minulého století. Video, které zachycuje jednotku působící 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu na linii kontaktu, má v hlavní úloze právě jeden takový raketomet.

Zalužnyj uvádí základní informace o zbrani, která nese 40 střel, jež je možno odpalovat po jedné i po salvách, a to jak z kabiny stroje, tak dálkovým ovládáním z nejbližšího bezpečného úkrytu. „Přijedeme, vybalíme a připravíme se. Tři nebo čtyři minuty a jsme připraveni, čekáme na povel k palbě,“ popisuje velitel jednotky Pavlo. „Ten stroj je opravdu bestie. Když odpálí salvu kompletní kapacity, je to prostě neuvěřitelné,“ popisuje českou zbraň další člen jednotky Ivan.

Pozici jednotky samozřejmě vojáci nezveřejnili, nicméně Ukrajinci v minulosti prokazatelně používali vampiry v Doněcké oblasti. Pochvalují si především rychlost, se kterou dokážou dosáhnout pozice a urychleně ji zase opustit. Kromě práce samotného mužstva se spoléhají také na operátory dronů, kteří je informují o cílech palby. Jak uvádí výrobce zbraně, celá salva může být vypálena za 20 vteřin a pokryje oblast tří hektarů. Jeden raketomet získali Ukrajinci také díky české veřejné sbírce, ve které se vybralo 50 milionů korun.

Zdroj: Forum24

  Telefonní číslo i e-mail. Na internetu se objevila data uživatelů Facebooku ze 106 zemí včetně Česka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com