Dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

Námořní dron zasáhl v noci na dnešek ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

Rusko zásah tankeru označilo za „teroristický útok na civilní plavidlo“ ze strany Ukrajiny a rezolutně ho odsoudilo. „Na útok odpovíme a potrestáme ty, kdo jsou za něj odpovědní,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

V noci na dnešek podnikla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) společně s námořnictvem speciální operaci, při které odpálila tanker Ruské federace SIG přepravující palivo pro ruskou armádu, sdělily agentuře Interfax-Ukrajina zdroje z tajné služby. Ty zároveň tvrdily, že akci provedly v ukrajinských teritoriálních vodách. Podle zdroje BBC ukrajinská tajná služba a námořnictvo použily námořní dron a 450 kilogramů trinitrotoluenu (TNT).

Ukrinform dříve uvedl, že zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Nejedná se o civilní plavidlo, takže spadá pod zákaz ukrajinského ministerstva obrany ohledně přepravy vojenského nákladu, píše ukrajinská tisková agentura. Tanker podle ní v oblasti kotvil po připlutí z Turecka.

Ruská státní agentura TASS s odvoláním na ruské úřady píše, že tanker napadla ukrajinská strana a utrpěl trhlinu v oblasti strojovny. K úniku paliva nedošlo, plavidlo je na hladině, uvádí tato agentura. K tankeru podle ní připluly dva remorkéry, které se do oblasti přesunuly z ruského černomořského přístavu Novorossijsk. O poškození lodi informuje také ruská agentura Interfax, podle níž bylo na palubě 11 lidí a nikdo nebyl zraněn. Moskvou dosazený šéf okupační správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov ale podle agentury AP uvedl, že několik členů posádky utrpělo zranění kvůli rozbitému sklu.

  Biden se radil s Merkelovou, jak bránit Rusku používat plyn k politickým účelům

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Agentura Reuters poznamenala, že Spojené státy uvalily sankce na tento tanker a jeho majitele – petrohradskou společnost Transpetročart – v roce 2019 za zásobování ruských sil v Sýrii leteckým palivem.

Stanice BBC nebo účet Osinttechnical, jenž se zabývá analýzou otevřených válečných dat, mezitím zveřejnily video, které údajně dnešní útok na tanker zachycuje. BBC k záběrům uvádí, že je poskytl zdroj z ukrajinské tajné služby. Už dříve se na sociálních sítích objevily fotografie ukazující poškození plavidla, které bylo zčásti zatopeno, a to včetně strojovny.

Reuters dříve informoval o explozích, které bylo slyšet poblíž Krymského mostu, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem. Zřejmě souvisely s útokem na tanker. Most poškozen není, provoz na něm byl ale na několik hodin přerušen.

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv, který je nyní zástupcem předsedy bezpečnostní rady, dnes řekl, že Moskva v reakci na napadení ruských lodí v Černém moři podnikne další útoky na ukrajinské přístavy. „Údery na Oděsu, Imajil a další místa jim nestačily,“ podotkl Medveděv, který také Ukrajině pohrozil „ekologickou katastrofou“.

V noci na pátek ukrajinský dron zasáhl u ruského černomořského přístavu Novorossijsk ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak a poškodil ji tak, že nemůže provádět bojové úkoly, sdělily ukrajinské zdroje. Ruské ministerstvo obrany útok na novorossijskou námořní základnu potvrdilo, o škodách se ale nezmínilo.

Britské ministerstvo obrany nicméně ve své dnešní analýze vývoje bojů uvádí, že ruská výsadková loď byla téměř jistě vážně poškozena. Oleněgorskij Gorňak je podle Londýna největším ruským plavidlem vážně poškozeným nebo zničeným od potopení vlajkové lodi ruské Černomořské flotily – křižníku Moskva loni v dubnu.

  Kyjev opět čelil útoku ruských dronů, podle úřadů byly všechny sestřeleny

Výsadkové plavidlo podle něj patří k Severní flotile, nicméně tu černomořskou posílilo po ruské invazi na Ukrajinu a často zajišťuje vojenskou nebo civilní přepravu mezi Ruskem a Krymem.

Střety v Černém moři nabraly na intenzitě poté, co Moskva v červenci neprodloužila takzvané obilné dohody. Ty umožňovaly vývoz ukrajinských potravin přes Černé moře. Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na ukrajinské černomořské přístavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com