Kancelář prezidenta měla Fremrovu nominaci konzultovat s historiky. Mohlo se to zjistit dříve, říká Marvanová

Prezident Petr Pavel v pondělí uvedl, že prozatím nejmenuje Roberta Fremra, jehož nominaci schválila minulou středu horní komora, ústavním soudcem. Senátoři Hana Kordová Marvanová a Marek Hilšer totiž přišli s novými informacemi, které se týkají Fremrovy předlistopadové minulosti, a prezident je chce prověřit. Kancelář prezidenta republiky by si tedy nyní měla zažádat o přístup do Archivu hlavního města Prahy, kde by souvisejících spisů mělo být přes sto, jak Kordová Marvanová uvedla pro deník FORUM 24.

Senátorka Hana Kordová Marvanová a její kolega Marek Hilšer v sobotu poslali prezidentu Pavlovi osobní dopis, protože v minulém týdnu zjistili a ověřili informace týkající se minulosti Roberta Fremra, konkrétně z let 1983 až 1985, jak napsal Hilšer.

„Dozvěděli jsme se, že se pan doktor Fremr měl podílet na odsouzení více než 100 emigrantů za opuštění republiky. Tam byly ukládány nepodmíněné tresty odnětí svobody a propadnutí majetku,“ vysvětlila Kordová Marvanová pro deník FORUM 24 s tím, že se jedná o zásadní nové informace, které zpochybňují, že by se měl Fremr stát soudcem Ústavního soudu.

Spisů je podle Kordové Marvanové v Archivu hlavního města Prahy přes stovku, přičemž má ověřeno, že opravdu existují a jsou k dispozici. Prezidentská kancelář si do nich nyní tedy bude muset sjednat přístup. „Já mám také zažádáno, abych se na to mohla do archivu přijít fyzicky podívat. Chvilku to asi potrvá,“ uvedla.

Informace senátoři získali od historika Petra Blažka a dále si je ověřili od dalších badatelů, historiků, kteří na to přišli. „Ty informace nejsou dohledatelné na internetu, to je ten problém, takže to bylo možno zjistit pouze bádáním v archivech, do kterých mají přístup historici. My do nich nemáme přístup automaticky, ani bychom nevěděli, po čem máme pátrat,“ okomentovala Kordová Marvanová.

  Žádná omluva. Pekarová Adamová, Jurečka ani Fiala dál Hamáčkovi nevěří

Prezidentská kancelář měla nominaci konzultovat i s historiky. „Pak se to mohlo zjistit mnohem dříve,“ podotkla s tím, že neví, jak je možné, že se na tyto informace doposud nepřišlo. Senátorka ovšem vítá prezidentovo rozhodnutí jmenování odložit a informace prozkoumat. „To je přesně správný postup, proto jsme osobní dopis panu prezidentovi poslali. Chtěli jsme se pokusit, aby se to zvážilo na základě nových informací a aby pan doktor nebyl jmenován, aniž by se tyto informace neprozkoumaly,“ řekla.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida. Právě jejich místa by měli obsadit Fremr, místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a profesorka občanského práva Kateřina Ronovská, jejichž nominaci senát ve středu schválil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com