Nětrebková si po zrušeném koncertu v Praze podle BBC stěžuje na cenzuru

Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková v reakci na zrušení svého koncertu v pražském Obecním domě uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem a postěžovala si na cenzuru. Napsala to dnes večer ruská služba stanice BBC na svém webu s odvoláním na prohlášení umělkyně. Ta podle svých slov rozhodnutí agentury Nachtigall Artists Management, která její vystoupení organizovala, respektuje.

„Bohužel neměli jinou možnost,“ uvedla zpěvačka na adresu Nachtigall Artists Management a agentuře poděkovala za podporu. „Anna Nětrebková je zklamaná tím, že nesouhlasící menšina připravila 1300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu,“ stojí dále v prohlášení pěvkyně, která své fanoušky vyzvala, aby si její vystoupení přijeli poslechnout do Vídně, kde podle ní „tento druh cenzury neexistuje“.

Nětrebková měla vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, letos 16. října. Podle ředitele společnosti Vlastimila Ježka se z koncertu stala politická a společenská otázka a obě strany se dohodly, že lepší bude akci zrušit. Vstupné na vyprodaný koncert podle něj bude v plné výši vráceno.

Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury jde o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Obecním domě požadovat kompenzace. „Dohodli jsme se, že ustoupíme politickému tlaku a že Anna nebude požadovat kompenzace ani na Nachtigall Artists Management, ani na Obecním domu,“ řekla Kunertová. Dodala, že zpěvačku situace mrzí, ale chápe, že se vymkla kontrole a že vznikly politické tlaky.

Proti vystoupení umělkyně, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se dříve vyjádřili zástupci pražské koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN.

BBC připomíná, že akci doporučil zrušit náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil po jednání s ukrajinským velvyslanectvím. Ukrajina se už rok a půl brání ruské vojenské agresi.

  Pokuty za roušky na místě. Vláda chce posílit pravomoci policie při kontrole opatření

Nětrebková dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a s představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala. Poté, co odsoudila „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá svou invazi do sousední země, začala být podle BBC rušena i její představení v Rusku.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com