Vůdce proruských separatistů Girkin zůstane ve vazbě, rozhodl soud

Moskevský soud dnes zamítl žádost o propuštění bývalého vůdce proruských separatistů Igora Girkina do domácího vězení. Prominentní ruský nacionalista tak zůstane ve vazbě, v níž je od července kvůli podezření z podněcování k extremismu. Informoval o tom zpravodaj portálu Mediazona.

Girkin, známý také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny. Nizozemský soud loni v listopadu Girkina v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí na palubě malajsijského letadla, sestřeleného v létě 2014 nad východní Ukrajinou. Rusko nicméně osoby odsouzené v případu letu MH17 odmítá vydat.

Girkin je stoupenec války na Ukrajině, v poslední době ale ostře kritizoval ruské vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina, za nedostatečnou rozhodnost. V dubnu ohlásil vytvoření občanského spolku s názvem Klub rozzlobených vlastenců.

Soud Girkina poslal do vyšetřovací vazby kvůli dvěma jeho příspěvkům na sociální síti Telegram, připomněl portál Meduza. Podle Girkinova obhájce se jeden z těchto příspěvků týkal „krymské problematiky“ a druhý platů vojáků.

Známý kritik Kremlu Alexej Navalnyj v červenci označil Girkinovo zatčení za politicky motivované a uvedl, že bývalý vůdce separatistů podle něj skončil ve vazbě kvůli své kritice režimu. Navalnyj nicméně zároveň připomněl Girkinovo odsouzení v Nizozemsku a zdůraznil, že všichni, kdo v roce 2014 zavinili smrt cestujících na palubě malajsijského letadla, si zaslouží spravedlivý trest.

ČTK

  Bělorusko a Rusko vytvoří společnou skupinu vojsk. Lukašenko obvinil NATO, že chystá jaderný útok

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com