Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny

Některé české banky od rána čelily kybernetickým útokům, potýkaly se s výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů. Problémy zaznamenala Komerční banka, ČSOB, Air Bank a Fio banka, zpomalený web měla Česká spořitelna. Vyplývá to z vyjádření bank a České bankovní asociace (ČBA). Většinou se bankám podařilo služby obnovit během dopoledne, ČSOB po 15:00. Hackeři napadli také web pražské burzy, který byl nedostupný až do podvečera. Podle mluvčího Fio banky Jakuba Heřmánka šlo o organizovaný útok ze zahraničí. Zahlcovací DDoS útoky na část českých bank ovlivnily dostupnost jejich systémů, uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Jedná se o DDoS útoky, které ovlivňují dostupnost některých systémů těchto institucí. S napadenými subjekty spolupracujeme a poskytujeme jim maximální možnou součinnost při řešení dané situace,“ uvedla kolem poledne na dotaz ČTK mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová. Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů, čímž ho vyřadí z provozu.

Na tuzemské banky a burzu pravděpodobně zaútočili hackeři z Ruska. Útočníci z ruské hacktivistické skupiny NoName057 (16) požadují, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny. Finance klientů bank nejsou v ohrožení, jedinou komplikací pro klienty je dočasně nefunkční webový přístup k bankovnictví, vyplývá z vyjádření expertů pro ČTK.

O nedostupnosti svých webových stránek a internetového a mobilního bankovnictví informovala ČTK dnes dopoledne Komerční banka. „Podstatné je, že se nejedná o útok na vnitřní systémy banky nebo účty klientů. Klienti také mohli dál platit kartou nebo vybírat z bankomatů. V tuto chvíli je přístup do našeho bankovnictví už opět obnoven,“ uvedla mluvčí banky Jana Pokorná před 11:00.

Česká spořitelna zaznamenala snahy o DDoS útok. „Už je vše v pořádku. Mobilní bankovnictví fungovalo celou dobu, pouze 45 minut byl zpomalený web,“ řekl ČTK mluvčí banky Filip Hrubý hodinu před polednem.

  Pokud Schillerová zmrazí platy hasičů a policistů, Hamáček řekne ne rozpočtu

Také Fio banka od dnešního rána evidovala nefunkčnost svého webu, internetového a mobilního bankovnictví a také investiční aplikace e-Broker. Klienti mohli podle mluvčího Heřmánka zadávat platby na pobočkách. „Podle našich informací se jedná o důsledky organizovaného kybernetického útoku ze zahraničí, který míří na český bankovní sektor a zasáhl vícero tuzemských bank,“ dodal. Před polednem banka oznámila, že její systémy opět fungují.

Air Bank na síti X před 09:30 hlásila výpadek mobilního a internetového bankovnictví. „Na karty výpadek nemá vliv, můžete tedy platit i vybírat, jak jste zvyklí,“ uvedla. Zhruba o hodinu později oznámila odstranění problému. „Naše bankovnictví už opět běží, jak má. Moc se za výpadek omlouváme,“ uvedla.

Výpadek mobilního bankovnictví zaznamenala také ČSOB, nedostupné byly i její internetové stránky, a to až do odpoledních hodin. Před 15:30 banka sdělila, že po kybernetickém útoku jsou její služby znovu funkční. Výjimečně mohou ještě vypadnout, a to hlavně při přihlášení ze zahraničí, uvedla ČSOB na síti X.

Mluvčí burzy Jiří Kovařík dopoledne ČTK řekl, že web Burzy cenných papírů Praha je cílem zahlcovacích útoků. Obchodování podle něj narušeno nebylo. Před 19:00 byly stránky burzy opět dostupné, zobrazované údaje o vývoji indexu PX ale byly o několik hodin zpožděné.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com