Vládní blamáž s testy pro seniory: Kdo je koupil? A kdo zaplatí?

Vláda už minulý týden oznámila, že antigenní testy pro domovy seniorů zaplatí VZP. Na dovozu prvních testů se pojišťovna ale vůbec nepodílela. Až dodatečně řeší, jak je může uhradit. Cesta vede přes firmu ze skupiny Agel.

Už od víkendu jsou v Česku dva miliony rychlých testů na koronavirus. Ve středu se měly začít používat v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, aby se omezilo šíření nákazy hlavně mezi ohroženými staršími ročníky.

Rozjezd testovací akce se však zkomplikoval. Ukázalo se, že testy se dostaly do země bez toho, že by se dořešila klíčová otázka – kdo a jak za ně zaplatí. Plán, že se uhradí z účtů největší zdravotní pojišťovny VZP, narazil na omezené možnosti této instituce.

Dovoz první várky z celkem deseti milionů testů vůbec vykazuje známky nedomyšlené a zároveň neprůhledné operace. Stále není jasné, kdo dodávku dvou milionů testů domluvil a proč byl vybrán právě americký výrobce Abbott.

Vláda sice už minulý týden oznámila, že testy uhradí VZP. Nákup dvou milionů testů ale s pojišťovnou nebyl koordinován a zjevně se podcenila právní stránka věci. Pojišťovna nemá s výrobcem uzavřenou žádnou nákupní smlouvu a její postavení jí neumožňuje takový kontrakt jednoduchým způsobem uzavřít.

„My v tuto chvíli pracujeme s tím, že máme informaci, že v České republice jsou dva miliony testů, a nemáme žádnou smlouvu s tím výrobcem ani objednávku,“ řekl v úterý Seznam Zprávám ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Pojišťovna, jejímž hlavním úkolem je výběr pojistného a proplácení zdravotních služeb, řeší problém, jak se zhostit platby za testy a vyhnout se přitom porušení předpisů. Kvůli tomu nechtějí manažeři VZP zaplatit výrobci za testy napřímo.

Jedním z návrhů, se kterým podle informací Seznam Zpráv od účastníků jednání přišel náměstek VZP David Šmehlík, bylo to, aby testy převzala Správa státních hmotných rezerv. Její šéf Pavel Švagr ale takovou možnost vyloučil, protože správa k něčemu takovém nemá oprávnění.

  Sněmovnu navštíví prezident Pavel, promluví před poslanci

Podle zjištění Seznam Zpráv se rýsuje východisko v tom, že prvotní nákup testů „pokryje“ společnost Avenier, se kterou se počítá jako s distributorem testů do domovů. Další nákupy testů přes pojišťovny chce vláda ošetřit tak, že změní zákon o veřejném zdravotním pojištění.

S firmou Avenier, která patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka, mají zdravotní pojišťovny dlouhodobé rámcové smlouvy na dodávky a distribuci očkovacích látek. Podobnou smlouvu by s firmou nyní pojišťovny uzavřely také o pořízení a rozvozu dovezených testů na koronavirus.

„Jednání stále běží, ale předpokládám, že na jedné straně bude Avenier a na druhé jednotlivé zdravotní pojišťovny,“ řekl v úterý večer šéf VZP Kabátek.

Společnost Avenier se vyjadřuje zdrženlivě. Výkonný ředitel očkovacích center firmy Martin Nesrsta nejprve v úterý uvedl, že se nedovede vyjádřit kvůli dosud probíhajícím jednáním. Ve středu odepsal, že otázka zajištění antigenními testy pro sociální zařízení stále není rozhodnuta. „Avenier bude respektovat způsob řešení situace a v případě potřeby je připraven státu pomoci,“ dodal manažer.

Avenier se může odkázat na znalosti bývalého vládního epidemiologa Rastislava Maďara, který je předsedou jeho lékařské rady a odborným garantem očkovacích center firmy. Jednání o testech se ale Maďar neúčastní, věnuje se hlavně funkci děkana Lékařské fakulty v Ostravě. „Řeší to členové představenstva Avenieru,“ odpověděl Maďar na dotaz Seznam Zpráv.

Už minulé úterý přitom členové vlády oznamovali veřejnosti, že testy nakoupí VZP. Premiér Andrej Babiš pak dokonce ve čtvrtek prohlásil, že VZP testy „objednala“, a ujišťoval, že vláda má „jasný plán“.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna již objednala dva miliony antigenních testů, které dorazí do ČR zítra. Máme jasný plán, jakým způsobem testování proběhne. Vláda již schválila rozpočet na deset milionů těchto antigenních testů a rovněž odměnu pro praktické lékaře 200 korun za test, celkem tedy jde o dvě miliardy korun,“ prohlásil Babiš poté, co uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Jana Blatného.

  Druhý cizí jazyk je zásadní pro rozvoj žáků i země, míní odbornice

V pondělí vláda přijala usnesení, ve kterém pověřuje VZP a další pojišťovny „zajištěním nákupu a distribuce“ antigenních testů a stanovila kritéria, která musí testy splňovat. Ministru Blatnému zároveň vláda uložila, aby rychle předložil novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by umožnila nákup testů pojišťovnami.

Právě pro Blatného se pořízení testů stalo jedním z hlavních problémů, které musel řešit hned po svém nástupu. Po úterním jednání vlády připustil, že se proces zkomplikoval.

„Bylo potřeba po právní stránce vyřešit, jakým způsobem je možno čerpat na tyto testy prostředky ze zdravotního pojištění. Je to věc, která se ukázala jako administrativně o něco složitější, než byly původní předpoklady,“ řekl Blatný na tiskové konferenci.

Ministr přitom znovu hovořil o tom, že testy budou nakupovat pojišťovny. „Nakonec se nalezlo řešení, kterým by toto opravdu nakoupily zdravotní pojišťovny. Já si neumím představit, že by jakákoli ze zdravotních pojišťoven takto nakonec nepostupovala, protože by tím vlastně znevýhodnila své pojištěnce,“ uvedl.

Vedle nedomyšleného nákupu testů zdravotními pojišťovnami zůstává neobjasněné, kdo a za jakých okolností sjednal první dodávku a proč byl vybrán právě daný výrobce. Časově to spadá do období, kdy ministerstvo zdravotnictví vedl Roman Prymula. Ten však nebral telefon a na otázky Seznam Zpráv neodpověděl ani prostřednictvím textové zprávy.

Ministerstvo zdravotnictví se k dovozu testů nehlásí. „Ministerstvo zdravotnictví není objednatelem ani odběratelem těchto testů, tím jsou jednotlivé zdravotní pojišťovny,“ uvedl mluvčí ministerstva Kryštof Berka.

Název výrobce dvou milionů testů, kterým je americký koncern Abbott Laboratories, vyšel najevo až v úterý. Ministr Blatný jej nejprve nechtěl prozradit. „Konkrétní jména firem zde teď uvádět nebudu,“ řekl Blatný po pondělním jednání vlády a odkázal na zdravotní pojišťovny. „Testy vyrábí větší množství dodavatelů a bylo rozhodnuto o tom, že nebude preferován jeden dodavatel,“ uvedl v úterý.

  Prezident Zeman podpořil Polsko a Maďarsko ve sporu s EU

Jméno výrobce potvrdil až po opakované otázce Seznam Zpráv. „První dodavatel, který dovezl první várku testů, je firma Abbott. Ti ostatní jsou v gesci pojišťovny a probíhají v tomto jednání,“ uvedl.

Firma Abbott patří mezi velké globální hráče na trhu zdravotnických výrobků. Antigenní testy, které ukazují výsledky už do 15 minut, dodávala například i pro úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě.

Nouzový stav umožňuje, aby se testy ve velkém nakupovaly bez veřejné soutěže. To však nezbavuje vládní úřady závazku, aby se snažily pořídit co nekvalitnější zboží za co nejnižší cenu.

Dodavatelů antigenních testů je v Česku více. Některé firmy byly schopné zajistit tento druh testů již před několika měsíci. Například brněnská sociální organizace Podané ruce, kterou vede bývalý vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, už během léta nechala dovézt pro svá centra antigenní testy od jihokorejského výrobce Boditech, jež po odzkoušení začala používat i další sociální zařízení v Brně.

Podle odborného posudku, který na webu překládá dovozce korejských testů, je metoda testů Boditech citlivější na výskyt koronaviru než ta od Abbottu.

Vobořil, který už v květnu vyzýval vládu k přípravě na plošnější testování, zdůrazňuje, že vládou nastavený způsob pořizování testů není transparentní.

„Peníze z VZP by primárně měly jít přes úhradovou vyhlášku. Centrální nákupy do sociálních služeb nejsou nikdy dobré řešení. Vhodnější by byl nějaký rozpočet otevřený pro průběžné financování prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com