Nejméně 16 lidí zemřelo při ruském útoku na Kosťantynivku

Nejméně 16 lidí dnes přišlo o život po ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti, uvedlo na sociální síti telegram Rádio Svoboda. Útok na trh, obchody a lékárnu odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters prohlásil, že Rusko je třeba co nejrychleji porazit.

Agentura Ukrinform zveřejnila video, které podle ní zachycuje raketový útok v Kosťantynivce. Hlášeno je už 31 raněných, uvedla oblastní prokuratura. Zelenskyj varoval, že počet obětí může stoupat. Podle ukrajinského ministra vnitra Ihora Klymenka je jednou z obětí je záchranář.

Pod troskami jsou uvězněni další lidé, pokračují záchranné i vyprošťovací práce. Podle prvotních odhadů bylo zničeno nebo poškozeno 30 stánků na venkovním tržišti, elektrické vedení, administrativní budova a páté patro bytového domu. Shořelo také několik aut, píše server Ukrajinska pravda.

Tržiště podle ukrajinských médií zasáhla protiletadlová raketa S-300, které někdy ruská armáda používá také k útokům na pozemní cíle. Na místě zasahovali i hasiči, uhasili požár o rozloze 300 metrů čtverečních. Na fotografiích zveřejněných prokuraturou je vidět ulice plná sutin, ohořelé kusy domů, rozházené trosky a zcela shořelá auta. Vojáci a hasiči vynášejí těla v černých pytlích. Na ulicích jsou louže po hašení.

Útok se stal v den, kdy je v Kyjevě na návštěvě americký ministr zahraničí Antony Blinken. Kosťantynivka čelila ostřelování už v červenci, kdy tam zemřeli dva lidé, včetně desetiletého dítěte.

Kosťantynivka si právě dnes připomíná výročí osvobození od nacistů, poznamenává server Ukrajinska pravda.

ČTK

  Americká armáda přesouvá některé jednotky v Nigeru a část stáhne, uvedl Reuters

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com