Zelenskyj dorazil do USA, čeká ho setkání s Bidenem či republikánem McCarthym

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes se svou ženou Olenou přicestoval do Spojených států. Na úvod návštěvy se v newyorské nemocnici setkal se zraněnými ukrajinskými vojáky, v úterý ho čeká vystoupení před světovými lídry na Valném shromáždění OSN. Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy krátce před příletem Zelenského oznámil, že s ním tento týden setká.

Demokratický prezident Joe Biden by měl Zelenského přijmout ve čtvrtek v Bílém domě a očekává se, že se ukrajinský vůdce při svém pobytu ve Washingtonu setká s představiteli Kongresu z obou politických stran, uvedl minulý týden Bílý dům.

„Olena a já jsme přijeli do Spojených států na týdenní zasedání Valného shromáždění OSN na vysoké úrovni a na návštěvu Washingtonu,“ napsal dnes večer Zelenskyj. Dodal, že se zúčastní Valného shromáždění, summitu o cílech udržitelného rozvoje a zasedání Rady bezpečnosti, jakož i řady důležitých bilaterálních jednání.

Ukrajina podle Zelenského tento týden předloží členským státům OSN konkrétní návrh, jak posílit zásady územní celistvosti a zlepšit schopnost OSN zmařit a zastavit vojenskou agresi.

Zelenskyj také potvrdil, že se setká s Bidenem, vedoucími představiteli Kongresu USA, vedením armády, americkými podnikateli, novináři a členy ukrajinské komunity. Hned po přistání v New Yorku Zelenskyj odjel přímo z letiště do univerzitní nemocnice na Staten Islandu, kde se léčí ukrajinští vojáci s amputacemi.

Americký Kongres v současné době projednává poskytnutí další vojenské a humanitární pomoci Ruskem napadané Ukrajině ve výši až 21 miliard dolarů (479 miliard Kč). Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů.

Kongres je v otázce poskytnutí další pomoci Ukrajině stále více rozdělen. Biden usiluje o poskytnutí 13 miliard dolarů dodatečné vojenské pomoci a osmi miliard dolarů na humanitární podporu Ukrajiny. Někteří republikánští zákonodárci však prosazují rozsáhlé škrty ve federálních výdajích a část z nich se snaží zastavit finanční pomoc Ukrajině. Kongres navíc do konce měsíce potřebuje schválit zákony potřebné k fungování vlády po 30. září.

  V Lodži budou jednat ministři zahraničí OBSE, bez zástupce Ruska Lavrova

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com