ANO sesbíralo podpisy na vyvolání hlasování o nedůvěře, zatím je neodevzdá

Hnutí ANO sesbíralo podpisy nutné pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, předsedkyni Sněmovny je zatím odevzdávat nebude. Na tiskové konferenci stínové vlády to dnes řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Minulý týden hnutí uvedlo, že hlasování vyvolá, pokud bude premiér Petr Fiala (ODS) i nadále držet ve vládě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Fiala podle hnutí dosud bagatelizoval informace o tom, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Podle Schillerové shromáždilo hnutí ANO podpisy všech 71 poslanců svého klubu. Zároveň poslal předseda hnutí, bývalý premiér Andrej Babiš dopis prezidentu Petru Pavlovi, ve kterém vysvětluje situaci okolo šifrovaného telefonu ministra vnitra. Prezident podle ní dosud nebyl o situaci dostatečně informován. „Chceme mu dát prostor na seznámení a případnou reakci,“ uvedla Schillerová. Řekla také, že o odevzdání podpisů se rozhodne podle vývoje situace v příštím týdnu.

Hradní odbor komunikace ČTK sdělil, že Pavel dopis od Babiše dnes obdržel. „O postoji prezidenta budeme informovat později,“ doplnil.

„Z vašeho vyjádření usuzuji, že jste s celou věcí jen velmi málo obeznámen a neměl jste možnost tuto záležitost objektivně posoudit. Osobně se domnívám, že se naopak jedná o vrcholně závažný problém, ohrožující důvěru veřejnosti v základní bezpečnostní instituce naší země, a proto vám chci potřebné informace sdělit touto cestou a uvést je do kontextu,“ napsal Babiš v dopise.

Ultimátum předsedkyně klubu ANO prezidentovi dávat nechce, považovala by to za krajně nevhodné. Považuje za seriózní poskytnout prezidentovi šanci komunikovat, očekává, že prezident zareaguje v dohledné době. „Vyčkáme jeho případné reakce, reakci premiéra jsme v médiích zaznamenali,“ doplnila Schillerová.

  Ženy nebudou muset přidávat ke jménu -ová. Pohlaví v občance zůstane

Uvedla, že případné hlasování o nedůvěře bude iniciovat samo hnutí ANO, protože má dostatek podpisů. SPD se podle ní může případně přidat později.

Místopředseda ANO Karel Havlíček dnes na tiskové konferenci uvedl, že jako předseda stínové vlády podává podnět na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, a to vzhledem k neustále se rozšiřující kauze Dozimetr a její spojitosti s předními členy STAN. „Považujeme za svou povinnost požádat úřad o prověření volebního účetnictví, financování volební kampaně, a to nejenom celého hnutí STAN, ale také jeho členů, konkrétně pana Petra Gazdíka a pana Stanislava Polčáka,“ uvedl Havlíček.

O tom, že z mediálních informací vyplývá, že podle policie byla předvolební kampaň hnutí STAN financována z korupčních peněz spjatých s kauzou Dozimetr, nedávno hovořil Babiš. V souvislosti s Dozimetrem web Neovlivní.cz také ve středu uvedl, že poslankyni jeho hnutí Janě Mračkové Vildumetzové zapůjčil osobní automobil pro kampaň před volbami v roce 2021 v kauze stíhaný podnikatel Zakaría Nemrah. Mračková Vildumetzová informaci webu potvrdila, šlo podle ní o placenou službu, kterou zařizoval její manžel. Server ale uvádí, že podle policejních odposlechů Nemrah političce řekl, že za auto nebude nic platit. Doklad o zaplacení její manžel nemá. „Krajská organizace standardně a podle pravidel vykázala cestovní náklady i náklady na polep vozidla, a ty se tedy i objevily ve volebních nákladech hnutí ANO,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí hnutí ANO Martin Vodička.

Předseda dohledového úřadu František Sivera dnes ČTK řekl, že informace týkající se Mračkové Vildumetzové je pro dohledový úřad nová. „Bereme ji jako podnět k prověření a úřad se tím bude zabývat,“ sdělil. Ohledně podnětu od Havlíčka doplnil, že zatím o něm nemá žádnou informaci. „Jakmile podnět dorazí, budeme se zabývat tím, co v něm bude popsáno,“ dodal.

  V sobotu byl nárůst případů covidu nejnižší za tento den od srpna

Fialova vláda čelila hlasování o nedůvěře zatím dvakrát, v září 2022 kabinet hlasování po 22 hodin trvající debatě přečkal. V lednu 2023 debata trvala více než 25 hodin, vláda pokusu opozice o vyslovení nedůvěry v době prezidentských voleb odolala.

Vládní úspory v dotacích jsou podle ANO virtuální, nemíří na dotační byznys

Vládní úspory v dotacích jsou podle opozičního hnutí ANO virtuálním číslem. Kabinet Petra Fialy (ODS) navíc neškrtá v dotačním byznysu, ale v základních úkolech státu, řekla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Dotační byznys je podle ní absurdním pseudotématem a kouřovou clonou vládních občanských demokratů.

Kabinet navrhuje zkrácení dotací v příštím roce na 12 ministerstvech i v kapitole všeobecná pokladní správa. Celkem se dotační programy proti letošku omezí o 84,1 miliardy korun. Téměř polovinu škrtů představuje zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy v hodnotě 38 miliard korun. Zbývajících 46,1 miliardy korun jsou omezení běžných dotací, které jednotlivá ministerstva vypisovala.

Ze strany vlády jde podle předsedy stínového kabinetu ANO Karla Havlíčka o virtuální čísla. „Dotační byznys je z toho naprostý zlomek. Zbytek jsou čisté přelévání účetních peněz, přehození plateb na domácnosti a firmy nebo úspory na infrastruktuře,“ konstatoval.

Schillerová řekla, že ODS se na rušení neinvestičních dotací chystala dlouhá léta v opozici, ale ANO od počátku upozorňovalo, že žádný „národní dotační byznys v rozsahu vysokých miliard korun v Česku neexistuje“. „Jedná se o absurdní pseudotéma a kouřovou clonu ODS,“ uvedla. Fiala i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podle ní měli dost času, aby to přiznali.

Kabinet nyní podle Schillerové „z naprosté zoufalosti“ označil za dotační byznys peníze na mateřské školky, družiny, kroužky pro děti, školní jídelny, zvířata v zoo, údržbu náměstí, radnic či silnic. „I malé děti chápou, že peníze na výstavbu jejich školy nebo školky nejsou žádný dotační byznys, ale základní úkoly státu,“ řekla.

  Policie stíhá Rusa za porušení mezinárodních sankcí

Škrtání dotací je součástí vládní snahy o konsolidaci veřejných financí. Společně s balíčkem, který je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním a který zvyšuje některé daně, by podle ministerstva financí tato opatření měla přispět ke zlepšení salda státního rozpočtu o zhruba 97 miliard korun v příštím roce.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com