Mír na Blízkém východě umožní jen vznik palestinského státu, míní Erdogan

Mír na Blízkém východě umožní pouze vznik samostatného palestinského státu, řekl dnes podle agentury Anadolu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten chce také přispět k diplomatickým snahám, aby současný konflikt co nejdříve skončil klidem zbraní. O diplomatické řešení se chce zasadit také jordánský král Abdalláh II., podle kterého by eskalace násilí mezi Izraelem a Palestinci měla vážné následky pro celý region, napsala agentura Reuters.

„Trvalý mír na Blízkém východě bude možný jen tehdy, když se najde konečné řešení palestinsko-izraelského problému. Vznik nezávislého a geograficky sjednoceného palestinského státu s Jeruzalémem jako jeho hlavním městem je nutnost, kterou už nelze dál odkládat. Jinak to povede k vyostření napětí a dalšímu krveprolití,“ řekl Erdogan.

Ankara chce přispět k diplomatickému vyřešení současné krize, kdy Izrael vyhlásil válečný stav po masivním útoku palestinských radikálů z hnutí Hamás, na obou stranách už zemřely stovky lidí. Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan kvůli situaci dnes hovořil se svými protějšky v Jordánsku a Španělsku, v sobotu telefonoval se zástupci USA, Kataru, Saúdské Arábie, Íránu, Egypta a Palestiny, uvedla agentura Reuters.

Také jordánský král Abdalláh II. dnes hovořil o tom, že mezinárodní společenství musí okamžitě jednat, aby „zabránilo následkům, které by mělo další kolo násilností“.

Turecko-izraelské vztahy se zhoršily začátkem tohoto století poté, co se v Turecku dostal Erdogan k moci, nejprve jako premiér, poté jako prezident. Během jeho vlády mezi Izraelem a Tureckem panovalo napětí, jelikož Erdogan prosazoval politiku nakloněnou Palestincům. Země za Erdoganovy vlády přerušily diplomatické vztahy v roce 2010 a obnovily je až po šesti letech. Znovu je přerušily v roce 2018 a plně je obnovily loni.

ČTK

  Tisícovka demonstrantů se domáhala odstoupení maďarské prezidentky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com