Prioritou je ukončení agrese Hamásu v Izraeli a propuštění rukojmí, uvedla EK

Prioritou je nyní ukončení agrese palestinského radikálního hnutí Hamás na území Izraele a propuštění rukojmí, řekl dnes mluvčí Evropské komise v reakci na víkendový útok palestinských ozbrojenců z Pásma Gazy na izraelské území, při němž zahynuly stovky Izraelců. Peter Stano, mluvčí pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku EK několikrát zdůraznil, že Izrael má právo bránit své území a své obyvatele v souladu s mezinárodním právem.

V reakci na agresi Hamásu svolal šéf unijní diplomacie Josep Borrell na úterý mimořádné neformální jednání ministrů zahraničí EU, kde budou diskutovány další kroky. Setkání se uskuteční v Ománu, kde se nyní koná jednání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Česko na něm zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský. Ministři přítomní v Muskatu se mimořádného jednání zúčastní přímo, ti, kdo v Ománu nejsou, budou přítomni prostřednictvím videokonference, potvrdil Stano.

Borrell je podle mluvčího EK v kontaktu s mnoha evropskými i světovými představiteli, rovněž i se zástupci arabského světa. „Mluví s našimi partnery, zvláště s těmi, kdo mají vliv na to, co se děje přímo na místě, a těmi, kdo mají vliv na tuto skupinu,“ uvedl Stano. Cílem je, aby tyto země přiměly Hamás zastavit to, co dělá.

Novináři se dnes dotazovali i na finanční podporu, kterou Evropská unie už dlouhá léta poskytuje palestinskému obyvatelstvu, a také na to, zda tyto finance nemohou skončit v rukou teroristů. „Evropská unie nefinancuje Hamás ani jeho teroristické aktivity přímo, ani nepřímo,“ zopakoval několikrát mluvčí Evropské komise Eric Mamer. Dodal, že využívání peněz je přísně kontrolováno a všichni příjemci jsou prověřováni.

Podle informací z roku 2020 činila finanční podpora od roku 2008 celkem 2,7 miliardy eur (66,1 miliardy Kč). Právě v roce 2008 vznikl mechanismus podpory nazvaný Pegase. Podle Evropské komise jde o peníze určené na zdravotní péči, sociální služby, ale i na pomoc s vyplácením platů a důchodů, na podporu nemocnic ve východním Jeruzalémě či pro nejzranitelnější palestinské domácnosti.

  Ukrajina oznámila zahájení ofenzivy na jihu země

Pro období 2021 až 2024 přislíbila Evropská unie finanční podporu 1,18 miliardy eur (28,9 miliardy Kč), které měly směřovat jak na okupovaný Západní břeh Jordánu, tak do Pásma Gazy, ve kterém vládne Hamás.

List Financial Times informoval, že Německo a Rakousko již rozhodly o pozastavení veškeré pomoci pro palestinská území. Jak deník dodal, několik států a někteří komisaři v této souvislosti tlačí na to, aby bylo podobné rozhodnutí přijato i na unijní úrovni. I tom budou podle všeho diskutovat v úterý unijní ministři zahraničí v Ománu.

Boje v Izraeli rozpoutali v sobotu ozbrojenci z Hamásu překvapivým útokem z Pásma Gazy. Radikálové dosud zabili asi 700 Izraelců a desítky dalších unesli do Pásma Gazy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com