Český Senát a ukrajinský parlament uzavřely memorandum o podpoře Ukrajiny

Podpora Ukrajiny v boji proti ruskému agresorovi, její poválečné obnovy a přičlenění do NATO a EU je obsahem memoranda, které dnes v Praze podepsali předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslanem Stefančukem. Senát zároveň věnoval ukrajinskému parlamentu dodávku pro přepravu osob a generátor k výrobě elektřiny jako pomoc před nadcházející zimou.

Vystrčil poděkoval Ukrajincům za jejich hrdinný boj. „Na Ukrajině bojují nejen za svoji svobodu, ale za svobodu a hodnoty, které jsou důležité pro nás pro všechny,“ řekl předseda Senátu novinářům.

Stefančuk naopak poděkoval za českou podporu, péči a oporu, kterou Ukrajina pociťuje během 20 měsíců od ruského vpádu. „Moc dobře vidíme, kdo je náš přítel, kdo nás podporuje a kdo společně s námi bojuje za stejné zásady a principy,“ uvedl předseda ukrajinského parlamentu. Poděkoval jak za materiální pomoc, tak za ukrajinské matky a děti, které získaly v Česku útočiště. „Ukrajina na to nikdy nezapomene a vždycky bude Česku vděčná,“ dodal.

Po vítězství Ukrajiny nastane podle Vystrčila čas spolupracovat na její obnově a rekonstrukci. Je společným zájmem tomu pomáhat a přispívat ke zvýšení mezinárodní podpory Ukrajině, k čemuž pomohlo i setkání zástupců parlamentů ze sedmi desítek zemí v rámci Krymské platformy. Aktuální dar Senátu není podle Vystrčila významný z hlediska objemu pomoci, ale má význam symbolický. Podle předsedy Senátu může posloužit jako příklad ostatním. „Je to symbolický dar. Je to výzva pro všechny Čechy, kteří jsou ochotni takto Ukrajinu podpořit, řekl Vystrčil. Poděkoval všem, kdo tak činí.

Stefančuk si nemyslí, že senátní dar byl jen symbolický. „Jakékoli velké dobro se skládá z menších střípků,“ uvedl. Poděkoval každému, kdo pomohl Ukrajině v kruté válce, a přispívá tak k obnovení míru. Připomenul, že Vystrčil navštívil Ukrajinu loni v dubnu jako jeden z prvních parlamentních předsedů po ruské agresi. „Byl to opravdu neuvěřitelný projev odvahy podpory českého státu, který pro mne znamenal více než jakákoli memoranda,“ dodal.

  Student v Bratislavě zapálil školu, sám při požáru uhořel, píší média

Memorandum se podle Vystrčila připravovalo půl roku. Český Senát a ukrajinský parlament v něm podle textu, který má ČTK k dispozici, „potvrzují vůli vzájemně se podporovat, spolupracovat a společně čelit ruské agresi proti Ukrajině, která je přímým útokem na základy evropské bezpečnostní architektury vybudované po druhé světové válce a barbarským, nevyprovokovaným útokem na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“. Memorandum se obě strany zavázaly naplňovat především na základě dohod a projektů.

Osmimístná dodávka v tmavomodrých barvách senátní flotily byla, jak řekl ČTK senátní kancléř Radek Jiránek, vyrobena v roce 2014, má najeto zhruba 120.000 kilometrů. Má sloužit orgánům ukrajinského parlamentu a samospráv jako mobilní kancelář ve vybombardovaných místech. Dieselový generátor byl vyroben v roce 2007, má výkon 30 kilowattů, a poslouží v civilních objektech typu škol a nocleháren, které slouží jako úkryt před ruským bombardováním, uvedl Jiránek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com