Moskva podkopává Evropu

Úterní ráno 24. října bylo ve znamení nedostupnosti českých vládních internetových zdrojů. Konkrétně byly zablokovány webové stránky Ministerstva vnitra, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR. Napadeny byly také internetové stránky české vlády. Tato situace trvala přibližně dvě hodiny, poté byl provoz těchto zdrojů obnoven.

Mluvčí Ministerstva vnitra ČR Ondřej Kratoška uvedl, že stránky byly mimo provoz v důsledku tzv. útoku DDoS.
„Předpokládáme, že útok provedli Rusové,“ uvedl bezprostředně po výpadku mluvčí předsedy dolní komory českého parlamentu Martin Churavý.

Jak později vyšlo najevo, za kybernetickými útoky stála proruská hackerská skupina „NoName057“, jejíž členové se svým činem pochlubili na Telegramu s tím, že napadli osm českých webových stránek, včetně Senátu, ministerstva vnitra, policie, webu předsedkyně dolní komory parlamentu Markéty Pekárové Adamové a Úřadu vlády.
Zdá se velmi pravděpodobné, že uvedené útoky byly reakcí na parlamentní summit Krymské platformy, který se konal 24.-25. října v Praze.

Moskvě se velmi nelíbí podpora, kterou civilizovaný svět poskytuje Ukrajině. Samostatným případem je Česká republika, která podporuje Kyjev na všech úrovních – humanitární, vojenské i diplomatické.

Konání Krymské platformy (summitu zaměřeného na obnovení územní celistvosti Ukrajiny) v Praze působí jako červený hadr na býka v rukou toreadora.

Mimochodem, internetové stránky summitu byly 24. října ráno rovněž nedostupné kvůli hackerskému útoku.
Na aktuálním zasedání Krymské platformy zazněly velmi důležité věci. Například předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil vyzval, abychom nepodlehli ruským lžím o možnosti dohodnout se s Putinem na míru na Ukrajině. Takový postoj by byl podle politika odsouzením celé demokracie.

„Žádám vás, abyste nepodlehli Putinovým lžím. Pokud to uděláme, nevyhrajeme – tlak kremelského režimu se zvýší. Pokud uvěříme, že je možné se s Ruskem dohodnout, pokud uvěříme kremelským lžím, pokud dovolíme, aby Kreml klamal naše občany, podepíšeme rozsudek nejen pro Ukrajinu, ale i pro celou demokracii,“ řekl předseda Senátu, který vystoupil na zahájení druhého parlamentního summitu Krymské platformy.

  Skandál. Fake. Informační hry zpravodajských služeb

Mimochodem, vojenská podpora Kyjeva ze strany jeho západních partnerů má také svůj výsledek – Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu k účastníkům summitu označil za otázku času, kdy ukrajinské síly dosáhnou plné palebné kontroly nad Krymem a přilehlými vodami.

To je další bod, který Kreml velmi dráždí. Proto vyvíjí veškeré úsilí, aby nějakým způsobem ovlivnil jednotu mezinárodní koalice podporující Ukrajinu. Moskva se ve svém hysterickém zápalu zaměřila na kybernetické útoky na evropské země. Podle portugalské společnosti VisionWare tak od října 2022 do začátku roku 2023 proruští hackeři (struktury napojené na Kreml) provedli 961 kybernetických útoků na cizí země a organizace. Proruské záškodnické skupiny byly v tomto období aktivní zejména v sektorech souvisejících s „vládou, bankovnictvím a obranou“, kde provedly 371 útoků. Jak bylo uvedeno výše, Kreml byl obzvláště aktivní v České republice, jejíž vláda od prvních dnů (a dokonce hodin) války zaujímala jednoznačný postoj ve prospěch Ukrajiny.

A Praha i dnes aktivně podporuje Kyjev, a to i v době, kdy někteří partneři z této cesty uhýbají.

Například poté, co se na sousedním Slovensku dostaly k moci opoziční síly, český premiér Petr Fiala nepodpořil jeho rozhodnutí nepředat Ukrajině nový balík vojenské pomoci. „Kroky Slovenska nepovažuji za úspěšné,“ uvedl šéf české vlády.

A to, že se Krymská platforma konala právě v Praze, není náhodné – je to další důkaz postoje českého státu v rusko-ukrajinské válce.

„Myslím, že to má obrovský symbolický význam jak pro Rusko, tak pro Ukrajince. Pro Rusko je to signál, že zůstáváme jednotní,“ řekla Pekarová-Adamová, předsedkyně dolní komory českého parlamentu. Kreml útočí na kontinent. Důležitým bodem, který musí Evropané pochopit, je, že Moskva vede v Evropě energetickou a kybernetickou válku, snaží se ji samotnou oslabit a nechat Ukrajinu bez podpory západních partnerů.

  Východ, nebo Západ? Česko-ruská krize není černobílá, Češi jsou rozdělení

Agrese Moskvy je totální, aniž by se ve svých metodách omezovala. Žádná země, žádná sféra činnosti není před ruskými sabotéry v bezpečí. Zároveň má Kreml věrného spojence – Peking.

Právě Rusko a Čína stály v loňském roce za většinou kybernetických útoků zaměřených na německé podniky. Nedávno to uvedla skupina na podporu digitálních technologií Bitkom.

Existují i další země, ale Rusko a Čína jsou vedoucími zeměmi, které stojí za těmito kybernetickými útoky,“ uvedl prezident Bitkomu Ralf Wintergerst na nedávné tiskové konferenci v Berlíně. Jen si to vezměte – podle reprezentativního průzkumu (provedeného společností Bitkom) se v loňském roce 72 % německých společností stalo obětí vydírání, průmyslové špionáže, sabotáže nebo krádeže dat. Podle průzkumu se podařilo vysledovat kybernetické útoky z ruska asi u 46 % společností, zatímco 42 % bylo napadeno z číny. Tato čísla jsou působivá. A pozor, jedná se o přesně zjištěná fakta. Lze jen spekulovat, kolik sabotážních útoků z ruska zůstává nevyšetřeno.

Ale i tyto údaje výmluvně hovoří o tom, co je Moskva zač a jakou hrozbu představuje pro celý civilizovaný svět. Je třeba se na ně nejen dívat a poslouchat je, je třeba je vidět a slyšet, a hlavně je třeba pochopit, co se děje.

Kreml jedná monotónně, neustále a systematicky, vypočítává každý detail. A aby bylo možné takové agresi čelit, je načase, aby se Evropa naučila adekvátně reagovat – to je každodenní a hodinová práce.

A jak řekl Vystrčil, „úkolem poslanců je neustále vysvětlovat občanům svých zemí, proč se nemají vzdávat a proč nemají podléhat Putinovým falešným slibům“.

Další důležitý bod zdůraznil předseda Senátu PČR, když promlouval k účastníkům „Krymské platformy“ – vyzval účastníky summitu, aby se neunavovali válkou, když se chytili do Putinovy pasti.

  Čech, který bojoval proti Ukrajině na straně teroristů - žádá o odpuštění od Ukrajinců

„Možná si říkáte nebo slyšíte ve svých zemích, že 608 dní je už dost. My v Evropě i mimo ni jsme si zvykli žít v míru a žili jsme dost dobře. Možná právě proto někteří cítí únavu z války a nechtějí dále pomáhat někomu, kdo bojuje v daleké válce. Zároveň bychom se měli připravit na to, že pokud nepodpoříte a nepomůžete, můžeme být v blízké budoucnosti další na řadě,“ řekl Vystrčil.

To je snad to hlavní, co by měli občané každé civilizované země pochopit, to mluví za vše. Pamatujte, že snaha ignorovat zjevné, jakmile se „nevědomý“ stane objektem agrese. Dívejte se, vyhodnocujte a dělejte správné kroky. Vždyť každý z nich dnes rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com