Absolutní vítěz cen TA ČR je aplikace, která pomůže odhalit nadané děti na ZŠ

Projekt aplikace, která dokáže pomocí herních testů odhalit nadané děti je absolutním vítězem cen Technologické agentury (TA ČR). O vítězi ceny Český nápad rozhodovali účastníci slavnostního večera i veřejnost on-line na webu. Na vývoji aplikace se podíleli odborníci z Janáčkovy akademie múzických umění a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Agentura dnes ocenila čtyři projekty aplikovaného výzkumu. Ceremoniál se uskutečnil v Národním muzeu v Praze.

„Letos jsme se rozhodli vyzdvihnout a ocenit ty výsledky projektů, které posouvají hranice, o nichž jsme si mysleli, že to už dál nejde,” řekl předseda TA ČR Petr Konvalinka. Ocenění řešitelé vítězných projektů si domu odnesli skleněnou sošku od českého designéra Lukáše Jabůrka.

Psychodiagnostická aplikace, která dokáže odhalit nadané děti, vyhrála v kategorii Společnost. Aplikace se zaměřuje na kognitivní schopnosti ale i mimointelektové dovednosti dětí na prvních stupních základních škol. Systém se skládá z několika testů, které jsou pojaté jako jednoduché zábavné hry. Děti jsou podle odborníků více motivované a nejsou tolik stresované. Výsledky testování tak podle nich mohou být přesnější. Systém se zaměřuje na logické usuzování, prostorové schopnosti, rychlost zpracování informací a socioemoční deficity. Umožňuje zmapovat celkový profil žáků i jejich silné a slabé stránky. „Děti, které nerozvíjejí svůj potenciál, zakrní, vzniknou u nich socioemoční problémy, nenavážou vztah ke vzdělání a je to velká škoda pro celou společnost,“ řekla Šárka Portešová z Masarykovy univerzity.

V kategorii Business vyhrál autonomní robotický stavební systém, který vynalezli experti z Fakulty stavební Českého vysokého učení technického ve spolupráci s firmou Dek. Odborníci vyvinuli autonomního robota pro konstrukci stěny pomocí 3D tisku a pro robotické zdění přímo na staveništi. Technologie dokáže nahradit některé stavební práce prováděné člověkem. Inovativní řešení také přispěje ke snížení rizik, která na stavbě pro člověka vznikají. Současně zvyšuje kvalitu prováděných prací. Systém je určený pro využití středními a malými stavebními firmami.

  Ruští špióni ohrožují Evropu.

Národní centrum kompetence BIOCIRTECH se zaměřilo na zpracování mikrobiální, rostlinné, živočišné i odpadní biomasy. Tento projekt vyhrál kategorii Partnerství. Spolupracovali na něm odborníci z několika institucí, například z ústavů Akademie věd, vysokých škol nebo firem. Cílem expertů bylo vyvinout nové produkty z obnovitelných zdrojů, které budou zpracované šetrnými technologiemi. Uplatnění najdou v potravinářství, zemědělství, zpracovatelském či energetickém průmyslu. Vyvinuli například probiotika pro kočky a psy z kuřecích zbytků, pelety pro vytápění domácností z čistíren odpadních vod a papírenských kalů, speciální dermokosmetiku vyrobenou z kosatců a mnoho dalších užitečných produktů a technologií.

Experti z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Biologického centra AV ČR hodnotili vliv výroby a aplikace technického sněhu na biologické složky přírodního prostředí na území Krkonošského národního parku a jeho ochranného pásma. Jejich projekt vyhrál v kategorii Governance. Zabývali se hodnocením vlivu technického sněhu na vodní zdroje i například vegetaci a bezobratlé živočichy na loukách a sjezdovkách. Jedním z výstupů projektu je Metodický pokyn pro postup při vyhodnocování vlivu výroby technického sněhu a jeho používání na biologické složky životního prostředí ve zvláště chráněných územích.

Předseda TA ČR ocenil i osobnosti, které se podílely na vývoji a vzniku agentury. Pamětní medaili převzali například bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová nebo bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

TA ČR financuje projekty aplikovaného výzkumu v Česku. Den TA ČR má každý rok specifické téma, tím letošním bylo posouvání hranic nejen v oblasti aplikovaného výzkumu a inovací. Nejlepší projekty aplikovaného výzkumu za poslední rok ocenila agentura již pojedenácté.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com