Lipavský se s Blanárem shodl na společných zájmech v EU či NATO

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se dnes při jednání v Praze se slovenským protějškem Jurajem Blanárem shodl, že země mají společné zájmy v řadě otázek týkajících se střední Evropy, Evropské unie či Severoatlantické aliance (NATO). Řekl to na tiskové konferenci v Černínském paláci.

Tématy jednání podle šéfa české diplomacii byla také situace na Ukrajině, v Izraeli a v Pásmu Gazy. Schůzka byla spíše seznamovací, nicméně ministři diskutovali také o migraci nebo bezpečnosti. Blanár řekl, že Česko a Slovensko spojuje členství v EU a NATO. Uvedl také, že při příštím společném zasedání vlád by mohli zástupci kabinetů prodiskutovat připomínku 20. výročí členství v EU, které připadá na příští rok.

Předchozí slovenská vláda podle Blanára nečinila dostatečná opatření ohledně migrace, což vedlo Českou republiku k zavedení kontrol na společné hranici. S Lipavským se dnes shodli, že je potřebná koordinace a funkční ochrana schengenských hranic.

Česká vláda minulý týden rozhodla, že namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat do 22. listopadu. Česko je spustilo v koordinaci s Polskem 4. října, původně na deset dní. Kontroly se na česko-slovenské hranici opakují po roce, loni je ČR kvůli přílivu migrantů zřídila koncem září a trvaly do začátku února.

České úřady zdůrazňují, že situace je letos výrazně lepší než před rokem a namátkové kontroly jsou především prevencí kvůli tomu, aby se po obdobných krocích okolních států migrační toky nepřesunuly do Česka.

ČTK

  V Čechách sněží, silnice jsou s opatrností sjízdné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com