Premiér Fiala do Nigérie nepoletí, Abuja oznámila, že nemůže zajistit přijetí

Návštěva premiéra Petra Fialy v Nigérii byla zrušena. Podle mluvčího české vlády Václava Smolky Abuja dnes oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra. Podle diplomatických zdrojů nigerijský krok může souviset s českou podporou Izraele v OSN. Jeruzalém čelí rostoucí kritice, zejména muslimských zemí, kvůli vzdušným úderům v Pásmu Gazy, které zahájil po krvavém útoku hnutí Hamás na jižní Izrael.

„Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra, proto jsme se dohodli, že návštěvu rušíme,“ sdělil dnes českým novinářům Smolka. Upřesnil, že oznámení z nigerijské strany přišlo dnes večer. Fiala, který je od pátečního večera na týdenní návštěvě subsaharské Afriky, se proto zdrží v Keni zřejmě déle, než bylo původně v plánu. Na programu má poté návštěvu Ghany a Pobřeží slonoviny.

Fiala do Keni přiletěl v neděli z Addis Abeby, kde jednal s vrcholnými představiteli a zahájil česko-etiopské obchodní fórum. Dnes předseda vlády zahájil obchodní fórum v Nairobi a navštívil místní muzeum. V úterý se podle plánu setká s keňským prezidentem Williamem Rutoem a poté se čeká tisková konference. Následně by Fiala měl jednat i s keňským ministrem obrany Adenem Dualem. Další program v Keni vzhledem ke zrušenému odpolednímu odletu do Nigérie je v tuto chvíli nejasný.

ČTK

  Stovky měst a obcí na Moravě dnes vyvěsí moravskou vlajku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com