Na dálnici D1 platí ode dneška od 90. do 112. km zákaz předjíždění kamionů

Na dálnici D1 začal ode dneška na úseku od 90. do 112. kilometru platit zákaz předjíždění kamionů. Řidiče na to upozorňují nové značky, které Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na úseku osadilo. Během následujících dnů by měly značky být podél dálnice po celém úseku, který vede Vysočinou. Novinářům to dnes řekli zástupci ŘSD a policie. Opatření platí každý den od 05:00 do 22:00.

„To znamená, že velmi brzy budeme mít označení od 90. kilometru až po 168. kilometru, kde na to podobné nařízení navazuje. Úplným cílem je v horizontu dvou až čtyř měsíců mít označení na dálnici tak, aby opatření platilo od Mirošovic (na Benešovsku) až po Brno. Ale samozřejmě se to nebude týkat úseků, kde vedou stoupací pruhy. V těchto místech jsou tři pruhy a tam nákladní doprava předjíždět může,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Dodal, že značení je dostatečně viditelné a řidiči by ho neměli přehlédnout. Proto jsou značky na pravé i levé straně dálnice. Podle policie na Vysočině je zákaz předjíždění významný pro dopravu především mezi Humpolcem a Jihlavou. „V tomto úseku jsme se několikrát v uplynulých zimách setkávali s velkými potížemi, kdy nám kamiony zablokovaly levý jízdní pruh, a to zejména, když se změnily klimatické podmínky. Taková situace pak působila komplikace v dopravě na několik kilometrů,“ uvedla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírková.

Řekla, že policisté se nyní zaměří na kontrolu dodržování zákazu předjíždění. S instalací nových značek bude podle ní jednodušší případné přestupky monitorovat. Za porušení zákazu hrozí řidiči do konce roku ve správním řízení pokuta až 10.000 korun a ztrátu sedmi bodů. „Novelou zákona pak od ledna mohou policisté přestupek řešit na místě. V případě, že zákaz poruší řidič ze zahraničí, který s tím navíc nebude souhlasit, můžeme mu uložit kauci až 50.000 korun,“ řekla Čírtková.

  Češi se nakupování ještě nenabažili. Stáli ve frontách, přišly jich tisíce

V současné době platí zákaz předjíždění pro kamiony celkem na 30 úsecích dálnic D1, D5, D8 a D11. V součtu jde o 132 kilometrů. Opatření platí vždy od 06:00 do 22:00, na brněnském úseku dálnice D1 pak od 05:00 do 22:00.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com