Oko za oko. Zničme ruskou energetickou infrastrukturu, navrhuje ukrajinský ministr energetiky

Ukrajina může zaútočit na ruskou ropnou a plynárenskou infrastrukturu, pokud Moskva tuto zimu zintenzívní ostřelování energetického systému země. Prohlásil to v rozhovoru pro deník Politico ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko.

„Bylo by to spravedlivé,“ prohlásil Haluščenko na otázku, zda slova prezidenta Zelenského o odvetě znamenají, že by mohla Ukrajina zaútočit na ruskou energetickou infrastrukturu.

Podle Haluščenka totiž Rusko pravidelně provádí kybernetické útoky na ukrajinskou rozvodnou síť. Ministr navíc očekává, že zesílí i raketové útoky s cílem fyzicky zničit ukrajinskou rozvodnou síť elektřiny a tepla, protože teploty začínají klesat a blíží se další válečná zima.

„Na ruský útok zareagujeme stejně. Zaútočíme na jejich energetickou infrastrukturu,“ dodal ministr Haluščenko a poznamenal, že se svět nemusí obávat zvýšení cen v případě zničení ruské infrastruktury. „Plyn i ropu lze nakupovat i jinde než jen v Rusku. Jsem si jistý, že svět by to zvládl,“ poznamenal ministr. Navíc by se podle něj projevil i nadbytek plynu v Evropě, protože po něm byla kvůli vysokým teplotám nižší poptávka.

Za jednu z největších hrozeb však ministr Haluščenko označil ruskou okupaci Záporožské jaderné elektrárny. Zařízení je totiž nečinné a postupně degraduje. Jak ministr připomněl, v červnu začala kvůli poškození vodní elektrárny dodávající potřebnou chladicí kapalinu unikat hlavní venkovní nádrž chladicí vody elektrárny, což si vynutilo nouzové vrtání vrtů podzemní vody. „Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která má zaměstnance v komplexu Záporoží, má iluzi kontroly nad situací, ale nepodařilo se jí přesvědčit Rusko, aby jadernou elektrárnu opustilo,“ dodal Haluščenko.

„Musíme vytvořit něco nového. Mojí odpovědí jsou sankce vůči ruskému jadernému zařízení. Jinak je nemáme jak tlačit,“ konstatoval Haluščenko.

V rozhovoru však ministr také zdůraznil, že není příslušníkem ukrajinské armády ani s velením nehovořil o možném zacílení jakýchkoliv útoků.

  NATO vyjádřilo Česku podporu. A spolu s ním i Spojené státy, Británie nebo Polsko

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com