Češi darují Ukrajině vrtulník „Black Hawk“

Poskytnutí víceúčelového vrtulníku UH-60 (Black Hawk) americké výroby Ukrajině je novou iniciativou autorů projektu „Darek pro putina“.

„Rádi bychom ho koupili a poslali na Ukrajinu pro boj s Rašisty,“ uvedli dobrovolníci iniciativy, jejíž nová etapa byla zahájena ve čtvrtek 16. listopadu večer.

Cena nového modelu UH-60 vyráběného ve Spojených státech činí 21,3 milionu dolarů (od roku 2012), ale USA zatím ukrajinské armádě nákup strojů nepovolily.

Je známo, že stíhačky ukrajinské Státní zpravodajské služby (GUR) disponují letouny Black Hawk, které se používají při bojových operacích, a to i na území nepřítele.

V dubnu letošního roku o tom informoval zpravodaj ABC News Ian Pannel s tím, že jde o jediný stroj tohoto druhu, který má Ukrajina v současné době ve výzbroji.

Podle novináře pilot a posádka vybrali přes 6 milionů dolarů na nákup jednoho vrtulníku od soukromého prodejce.

Ian Pannel uvedl, že podle pilotů „pokud srovnáte ovladatelnost Black Hawku s ovladatelností starých sovětských letadel, je to jako rozdíl mezi nákladním autem a sportovním vozem Maserati“.

Piloti poznamenávají, že zmíněný stroj jim „poskytuje flexibilitu“ a „mohou znásobit počet přepravovaných vojáků, pro armádu je mnohem snazší naložit se do vrtulníku a vystoupit z něj a plnit bojové úkoly“.

O předání těchto vrtulníků Ukrajině zatím nepadlo ze strany USA ani jiných zemí žádné oficiální slovo, ačkoli armáda trvá na tom, že by jich AFU mohla obdržet kolem stovky.

Odborníci i samotní vojáci poznamenávají, že tento vrtulník je téměř ve všech charakteristikách daleko před svými sovětskými protějšky Mi-8 a Mi-24 a posádky, což je v současné realitě velmi důležité, jej zvládly během několika hodin.

„Sikorsky UH-60 Black Hawk“ – americký taktický víceúčelový vrtulník, vyvinutý v polovině 70. let 20. století společností „Sikorsky Aircraft“, založenou ve Spojených státech ještě ve 20. letech 20. století ukrajinským leteckým konstruktérem Igorem Sikorským.

  Nord Stream 2 jako testovací místo pro plynovou bitvu v Evropě

A již v roce 1979 vstoupil vrtulník do služby v americké armádě.

„Černý jestřáb“ je určen k přepravě personálu a různých vojenských nákladů, ale také k evakuaci raněných a přepravě rozměrných nákladů.

A nyní bude takové bojové vozidlo předáno Ukrajincům od Čechů. Přesně tak – prostředky na něj shánějí konkrétní běžní občané České republiky.

Po vpádu rašících hord na Ukrajinu v únoru loňského roku začala iniciativní skupina převádět peníze na účet ukrajinského velvyslanectví v České republice. Později se objevil nový nápad.

„Vymysleli jsme akci, kterou jsme nazvali Dárek pro Putina: uspořádali jsme crowdfundingovou kampaň, v níž vybíráme peníze na zbraně,“ říká jeden z organizátorů Martin Ondráček.

Stalo se příjemnou tradicí projektu „Dárek pro Putina“ pomáhat Ukrajině technikou a zbraněmi.

Tento projekt se tak stal jednou z nejvýraznějších iniciativ loňského roku v České republice.

„Dárek pro Putina“ je netradiční internetový obchod, kde si každý může koupit zbraně nebo munici pro ukrajinskou armádu.

Podle organizátorů kampaně přispělo během roku více než 120 000 obyvatel České republiky Ukrajině částkou přesahující 450 milionů korun.

Vybrané peníze byly použity na nákup dronů a munice, ze kterých je financován výcvik ukrajinské armády.

Samostatnou zmínku si zaslouží předání mobilního protiletadlového raketometu Viktor ukrajinským obráncům, raketometu RM-70 Přemysl za 50 milionů korun.

Kč, který byl generálně opraven v podniku STV Group v české Poličce. Spolu s ním bylo předáno 365 kusů nábojů.

„Vojenskou agresi nelze zastavit jen slovy, je třeba ji zastavit činy,“ říká český podnikatel Dalibor Dedek.

Asi nejvýznamnější akvizicí iniciativy „Dárek pro Putina“ byla modernizovaná verze tanku T-72 „Avenger“, pojmenovaná „Tomáš“ a osobně podepsaná tehdejším prezidentským kandidátem Petrem Pavlem.

„Jsem rád, že se o tom lidé dozvídají a vidí, že i jiní přispívají penězi. Situace na Ukrajině je taková, že proti hordě ruských vojáků nelze jít s holýma rukama, mediální podpora je velmi užitečná,“ shrnuje Dedek.

  Válečné zločiny ruského velení: násilí na ukrajinských civilistech a vlastních vojácích

Důležité je, že se nejedná o součást pomoci české vlády Ukrajině. Rozhodnutí získat peníze na raketomet je občanskou iniciativou, na kterou zareagovali běžní občané republiky.

Mimochodem, toto rozhodnutí bylo bezprecedentním případem, kdy obyčejní obyvatelé evropské země koupili tank pro ukrajinské ozbrojené síly.

Česká republika se od samého počátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu postavila na obranu Ukrajinců, přijímala uprchlíky, podporovala ukrajinskou stranu na diplomatické frontě a pomáhala zbraněmi.

Ukázala tak celému světu, co je to skutečné přátelství, a vyzvala všechny normální lidi i celé země, aby následovali jejího příkladu.

Vždyť mír je pojem, který nemá hranice, a boj za bezpečnost je společným úsilím. A je tak důležité k němu přispět správnými kroky již dnes, protože na tom závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com