Diplomatům se podařilo evakuovat z Gazy dva příbuzné občanů ČR

Českým diplomatům se dnes podařilo evakuovat z Pásma Gazy dva příbuzné českých občanů. Stará se o ně konzulární tým velvyslanectví v Káhiře. Vyjádření šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) zaslala ČTK vedoucí oddělení komunikace ministerstva zahraničí Mariana Wernerová. Podrobnosti k případu neuvedla.

„Našim diplomatům se dnes podařilo evakuovat další osoby z Gazy. V péči konzulárního týmu velvyslanectví v Káhiře jsou dva rodinní příslušníci českých občanů,“ uvedl ministr Lipavský.

Mluvčí ministerstva Daniel Drake před dvěma dny ČTK sdělil, že úřad v té době evidoval sedm českých občanů a jejich tři rodinné příslušníky, kteří měli zájem o evakuaci. Už dřív se objevily například zprávy o případu dvou českých dětí, které se měly v Gaze nacházet. Česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová řekla televizi CNN Prima News, že o tyto děti se nejednalo.

Lipavský tento týden v pondělí potvrdil, že se z oblasti podařilo evakuovat dalšího českého občana a jeho rodinného příslušníka. Vzhledem k citlivosti údajů Černínský palác neupřesnil, o koho se jednalo. Bližší informace nesdělil ani dnes.

Jedinou možností k opuštění Pásma Gazy představuje v současnosti hraniční přechod Rafáh, přes který se lidé mohou dostat do Egypta a odtud dále do svých zemí. Izraelská armáda pokračuje v operaci v Gaze. Zahájila ji na konci října v reakci na brutální útok, kdy bojovníci Hamásu na izraelském území zabili na 1200 lidí a dalších více než 200 unesli. Podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví pásma Gazy si izraelské bombardování vyžádalo tisíce mrtvých.

ČTK

  Stát využije dividendy ČEZ na zmírnění energetické krize, říká Stanjura. Sektorovou daň odmítá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com