Útočník v centru Paříže zabil jednoho kolemjdoucího

Vyšetřování útoku islamisty, který je podezřelý z toho, že v sobotu v centru Paříže zabil německého turistu a další dva lidi zranil, převzala protiteroristická prokuratura. Informuje o tom agentura AFP. Agentura Reuters zase napsala, že podezřelý Francouz policii řekl, že ho rozrušila situace v Pásmu Gazy. Soustrast rodině zabitého vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Muž podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina napadl v sobotu kolem 21:00 u nábřeží nedaleko Eiffelovy věže pár německých turistů. Němce narozeného v roce 1999 nožem zabil, jeho žena vyvázla – zřejmě i díky zásahu řidiče taxislužby – bez zranění, ale v šoku.

Útočníka, kterého server listu Le Parisien označil za Armanda R., se pokusila zadržet čtveřice policistů, které však tvrdil, že u sebe má bombu. Útočník pak napadl ještě postaršího Francouze a anglického turistu, kterého udeřil kladivem do oka.

Při útoku muž, jehož nakonec policie i za použití taseru zadržela, podle Darmanina volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Úřadům byl Francouz narozený v roce 1997 už dříve známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky. Nyní je vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu.

Policii muž řekl, že byl naštvaný „protože tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“. V Pásmu Gazy vede od 7. října, kdy byl napaden, Izrael válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Agentura DPA uvedla, že muž také vyjádřil přesvědčení, že Francie nese za válku v Gaze zodpovědnost. Chtěl prý zemřít jako mučedník.

Francouzská premiérka Elisabeth Borneová v reakci na útok uvedla, že její země se terorismu nepoddá.

Útok v Paříži se odehrál necelé dva měsíce poté, co v Arrasu na severu země mladík hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát (IS) přímo ve škole ubodal učitele. Ve Francii od té doby platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.

  Američtí ministři se sešli se Zelenským, slíbili Ukrajině další pomoc

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com