Klíčem k porážce Ruska jsou západní zbraně

Západní zbraně prokázaly asymetrickou slabost a archaičnost ruské armády. Zahájením plnohodnotné války proti Ukrajině ruské orgány zřejmě doufaly v podobně slabou odpověď na invazi v roce 2014, ale setkaly se s důrazným odporem ukrajinské armády. V souladu s tím jsou klíčové snahy ruské propagandy zaměřeny na zabránění poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině a zmrazení bojů. Výhoda pro Rusko je zřejmá: bez západních zbraní nebude Ukrajina schopna účinně získat zpět své území, a pokud bude konflikt zmrazen, budou mít ruské jednotky čas na zotavení a pokus o odvetu.

Západní představitelé nicméně nadále dlouhodobě podporují Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Svědčí o tom přechod k dlouhodobé a systematické podpoře ve formátu Ramstein, včetně vytvoření koalice protivzdušné obrany, a také záměr pokračovat v transferu zbraní. Například německý koncern Rheinmetall získal velkou zakázku na výrobu 155mm granátů a Finsko je připraveno zahájit výrobu dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že z rozhovorů se spojenci vyplynulo neochvějné odhodlání pomoci Ukrajině, a vyjádřil důvěru v poskytnutí značného množství zbraní. Jak však poznamenal, dostupná pomoc nestačí k dosažení parity s Ruskem.

Bez dostatečného počtu a úrovně zbraní nebude Ukrajina schopna vyhrát válku proti Rusku. Pokud Ukrajina prohraje, otázka ruské agrese proti evropským zemím se stane otázkou času a je pravděpodobné, že na přípravu nebude čas. Odpor proti ruské agresi v rámci Evropy bude mnohem dražší než dodávky pomoci Ukrajině. Navíc podle britského ministra zahraničí Davida Camerona mají země NATO potřebný ekonomický potenciál pro rozšíření pomoci Ukrajině.

  Zelenskyj miliardářem? Vyvracíme nesmysl, který šíří dezinformátoři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com