Jermak: Pokud USA odloží pomoc, Ukrajině hrozí ve válce prohra

Odložení americké vojenské pomoci Kyjevu, o které se debatuje v Kongresu USA, by vytvořilo velké riziko, že Ukrajina válku s Ruskem prohraje. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v Americkém mírovém institutu (USIP). Americké senátory má dnes za zavřenými dveřmi prostřednictvím videospojení oslovit prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jermak dnes promluvil v USIP během své druhé návštěvy Washingtonu za několik týdnů, podotkl Reuters, podle něhož se šéf ukrajinské prezidentské kanceláře ve Spojených státech snaží přesvědčit zákonodárce a představitele administrativy, aby Kongres schválil nový balík vojenské pomoci pro Ukrajinu.

V americkém Kongresu se stále nerýsuje dohoda mezi demokraty a republikány ohledně financování další podpory určené Ukrajincům a Bílý dům stupňuje svá varování, že další průtahy mohou mít pro Kyjev katastrofální následky. Vyčlenění dalších desítek miliard dolarů brzdí požadavek republikánů, aby byl nový balík spojen se zpřísněním americké imigrační politiky. Vyjednávání o tomto bodu se v Senátu v posledních dnech zadrhla, uvedla americká média.

Americká vláda v říjnu požádala Kongres o zhruba 106 miliard dolarů (na 2,4 bilionu Kč), z nichž by přibližně 61 miliard putovalo na vojenskou a ekonomickou podporu Kyjeva. Dalšími položkami v balíku jsou peníze pro Izrael či prostředky na posílení ostrahy americko-mexické hranice, kam letos v rekordních počtech přicházej migranti prchající především ze zemí Latinské Ameriky.

Ukrajina naléhavě potřebuje více munice a dalších zbraní, aby se pokusila zvrátit vývoj na bojišti, upozornil list The New York Times. Protiofenzíva země proti ruským invazním silám na jihu Ukrajiny dosud nesplnila své cíle a jednotky vyslané Moskvou na některých místech přecházejí do útoku.
Jednání o podpoře Kyjeva v Kongresu USA váznou, k senátorům promluví Zelenskyj

V americkém Kongresu se stále nerýsuje dohoda mezi demokraty a republikány ohledně financování další podpory Ukrajiny a Bílý dům stupňuje svá varování, že další průtahy mohou mít pro Kyjev katastrofální následky. Vyčlenění dalších desítek miliard dolarů brzdí požadavek republikánů, aby byl nový balík spojen se zpřísněním americké imigrační politiky. Vyjednávání o tomto bodu mezi členy Senátu v posledních dnech narazila, uvádí americká média.

  Mezi nejvlivnějšími lidmi podle Time je Zelenskyj, Putin, Biden či Si Ťin-pching

K senátorům má dnes za zavřenými dveřmi promluvit prostřednictvím videospojení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, což dál navyšuje tlak na dosažení dohody, uvádí web Politico. Lídr Demokratické strany v Senátu Chuck Schumer napsal, že ukrajinský lídr zákonodárcům sdělí, „co přesně je v sázce“ v debatě o krizovém balíku navrženém administrativou prezidenta Joea Bidena.

Vláda v říjnu požádala Kongres o celkem 106 miliard dolarů (na 2,4 bilionu Kč), z nichž by zhruba 61 miliard putovalo na vojenskou a ekonomickou podporu Kyjeva. Dalšími položkami v balíku jsou peníze pro Izrael či prostředky na posílení ostrahy na americko-mexické hranici, kam letos v rekordních počtech přichází migranti prchající především ze zemí latinské Ameriky.

Bidenova rozpočtová poradkyně Shalanda Youngová v pondělí v dopise adresovaném zákonodárcům uvedla, že bez jejich zásahu vládě do konce roku dojdou peníze na vyzbrojování Ukrajiny. USA byly dosud pro zemi napadenou Ruskem nejvýznamnějším poskytovatelem vojenské pomoci a zastavení amerických dodávek by podle Youngové Ukrajince na bojišti „ochromilo“.

Demokrat Schumer v pondělí připravil půdu pro prvotní hlasování o vládním balíku, které by mohlo přijít ve středu. Neočekává se však, že by jeho návrh uspěl. Bidenovi demokrati sice mají v Senátu lehkou převahu, v důsledku procedurálních pravidel komory však ke schvalování většiny návrhů potřebují podporu alespoň některých republikánů.

Podle Politico Schumer doufá, že ohlášené hlasování bude dostatečným impulsem pro oživení vyjednávání mezi dvěma stranami. V Republikánské straně postupně sílí odpor vůči současné míře americké pomoci Ukrajině a i ti republikáni, kteří ji podporují, nyní svůj hlas podmiňují změnami v imigrační politice, píše agentura AP.

O uvedeném požadavku v posledních týdnech jednala skupina demokratických a republikánských senátorů, tyto rozhovory ale podle médií od začátku měsíce nijak nepostupují. Televize NBC News dokonce v pondělí s odvoláním na informované zdroje psala o „kolapsu“ jednání. Jistý poradce na straně demokratů uvedl, že republikáni trvají na „extrémních“ opatřeních, která by „ukončila azyl, jak jej známe“.

  Ukrajinské úřady oznámily ruské raketové údery na severu země

Republikáni podle dostupných informací požadují zpřísnit kritéria, podle nichž se při úvodních pohovorech se žadateli o azyl posuzuje, zda mají důvod obávat se politické, náboženské či rasové perzekuce v domovské zemi. Také chtějí změny v systému označovaném jako „humanitární podmínky“, který umožňuje dočasný pobyt jinak nezpůsobilých cizinců na americké půdě. Pro republikány je tvrdá imigrační politika v posledních letech jednou z priorit, zatímco demokrati prosazují komplexnější reformu přetíženého amerického systému.

Vyjednávání v Senátu zřejmě budou dál pokračovat, jeden z republikánů však dal najevo, že jeho strana není připravená činit ústupky. „Tohle není tradiční vyjednávání, kde se čeká, že dojdeme ke společnému kompromisu ohledně hranice. Tohle je cena, která musí být zaplacena, aby byl schválen dodatek (k rozpočtu),“ uvedl senátor John Cornyn.

I kdyby nakonec Senát dospěl k návrhu s dostatečnou podporou, není zaručené, že by prošel i Sněmovnou reprezentantů, kde drží těsnou většinu Republikánská strana. Sněmovna zatím v reakci na Bidenův balík schválila pouze samostatný návrh týkající se podpory Izraele, zahrnula do něj však i nesouvisející body nepřijatelné pro demokraty.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com