Pavel na Schwarzenbergově pohřbu pronese spíše osobní vzpomínku

Prezident Petr Pavel na sobotním pohřbu bývalého ministra zahraničí, poslance a senátora Karla Schwarzenberga pronese spíše osobní vzpomínku, nebude to smuteční řeč jako taková. Prezident to dnes řekl při návštěvě Královéhradeckého kraje. Respektuje přání rodiny, že pohřeb by neměl být státní, ale určitým průnikem církevního a rodinného obřadu s některými státními poctami.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni. Bylo mu 85 let. Poslední rozloučení začne v katedrále svatého Víta na Pražském hradě v sobotu 9. prosince v poledne. O tom, že se uskuteční se státními poctami, vláda rozhodla v pátek.

Pavel uvedl, že nenabízel ani neplánoval žádnou smuteční řeč. „Od toho budou povolanější. Vážím si toho, že budu moci říct pár slov. Spíše to bude osobní vzpomínka a poděkování než smuteční řeč jako taková,“ podotkl prezident.

Schwarzenberg podle něj byl velice inspirativní osobností. Pavel byl rád, že se měl možnost s ním vícekrát sejít a poslouchat jeho názory. Na Schwarzenbergovi ocenil, že se nebál říct svůj názor, jakkoli mohl být nepopulární. Někdo takový bude v politice chybět, protože většina lidí se ohlíží na své funkční období a na vyhlídky znovuzvolení, míní hlava státu.

Letos 28. října Pavel udělil Schwarzenbergovi nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky. Ocenění už kvůli zhoršujícímu se zdraví nemohl někdejší kancléř Václava Havla, zakladatel TOP 09 a kandidát na prezidenta převzít osobně, ve Vladislavském sále ho zastoupil jeho syn Jan.

Od středečního poledne bude v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem na Malé Straně vystavena Schwarzenbergova rakev. Veřejnosti bude místo přístupné do 22:00 a následně ve stejný čas ve čtvrtek a v pátek. Poté budou ostatky převezeny do svatovítské katedrály na pohřeb.

  Koalice SPOLU bude kandidovat do eurovoleb. Lídrem bude Vondra

Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů. Dorazí také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, potvrdil dnes ČTK její mluvčí Martin Strižinec. Naopak bývalý prezident Václav Klaus se nemůže pohřbu zúčastnit kvůli rekonvalescenci po prodělané nemoci covid-19, sdělil ČTK Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Po sobotním obřadu v chrámu svatého Víta budou Schwarzenbergovy ostatky uloženy za účasti nejbližší rodiny do hrobky u zámku Orlík.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com