Bek: Je třeba společná strategie zajišťující bezpečnost vysokých škol

Po tragické střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze musí vzniknout společná strategie zajišťující bezpečnost vysokých škol. V České televizi to dnes řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ministerstvo školství podle něj chystá metodickou i finanční podporu univerzit, za důležité považuje věnovat se také psychologické podpoře studentů a učitelů. S rektory bude o bezpečnosti na vysokých školách jednat 3. ledna. Dnes ocenil profesionalitu, s jakou se s dopady události vyrovnává vedení univerzity i fakulty.

„Musí vzniknout společná strategie pro vysoké školy na zajišťování bezpečnosti,“ prohlásil ministr. Připomněl, že vysoké školy mají v České republice velkou dávku autonomie. „Ale myslím, že se dohodneme na společném standardu, který by byl uplatňován v našem vysokém školství,“ dodal. Univerzity podle něj mají být otevřené instituce, kde lidé při každém vstupu neprochází bezpečnostní kontrolou, pod vlivem okolností to ale bude těžké zachovat. „Je vidět, že veřejnost volá po zpřísnění opatření, a je třeba počítat s tím, že budou v prvním období spíše přísnější, alespoň do doby než se všichni přesvědčí, že je situace klidnější,“ řekl dnes ministr ČTK.

Čtvrteční tragédii, kdy útočil osamělý střelec, podle něj nebylo možné zabránit. „Našel by si jinou cestu, jak svou agresivitu vybít a nikdy nebude možné zcela zabránit tomu, aby někdo provedl něco hrozného. Přesto musíme hledat cestu, jak rizika v našich institucích snížit,“ míní. Jeho úřad podle něj provede inventuru s cílem posílit finanční prostředky pro vysoké školy na zavedení některých opatření. „Univerzitám lze z evropských prostředků i národního rozpočtu postupně uvolňovat stovky milionů. Vysoké školy zároveň často disponují rezervami, které mohou na opatření využít,“ doplnil.

Bek v ČT řekl, že například instalace bezpečnostních rámů je jen jedním aspektem problematiky. Do diskuse o bezpečnosti škol se zapojí i odborníci z ministerstva vnitra či policie, řekl. Ministerstvo podle něj připraví metodickou podporu pro univerzity, která bude využívat zkušenosti z obdobných materiálů vzniklých již dříve pro střední a základní školy.

  Index PES zůstal k dnešku na 87 bodech

Připomněl, že tragédie na pražské filozofické fakultě musí vést k diskusi o držení střelných zbraní či o bezpečnosti veřejných budov nejen ve školství. Poukázal na to, že české univerzity většinou nejsou uzavřené kampusy jako třeba v Británii či Spojených státech, ale jsou často rozptýlené po budovách po celém městě. Zajistit tam ochranu je proto o dost složitější, dodal.

Čtvrteční střelba v hlavní budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha na Starém Městě si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných. Zemřel i střelec, kterým byl podle policie čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech. Po útoku na studenty a učitele se zastřelil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com