RB OSN schválila rezoluci k posílení humanitární pomoci Pásmu Gazy

Rada bezpečnosti OSN dnes po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, která vyzývá k větší humanitární pomoci Pásmu Gazy. Neobsahuje ale výzvu k příměří či dočasnému zastavení bojů, informovala agentura AP. Spojené státy a Rusko se zdržely hlasování. Hamás podle agentury Reuters označil rezoluci za nedostatečný krok vzhledem k potřebám Pásma Gazy.

Text rezoluce je výrazně mírnější než původně navrhovaný, který vyzýval k zastavení bojů. Dnes schválený návrh apeluje na válčící strany, aby „vytvořily podmínky pro udržitelné zastavení vzájemných střetů“.

Rezoluci v patnáctičlenné RB OSN podpořilo 13 zemí. Před konečným hlasováním Spojené státy vetovaly ruský pozměňovací návrh vyzývající k okamžitému ukončení války. Navrhovatelem schválené rezoluce byly Spojené arabské emiráty.

Hlasování předcházelo dlouhé vyjednávání, které mělo zajistit podporu ze strany Washingtonu, který se nakonec spolu s Ruskem zdržel hlasování. Konečný text podle agentury Reuters již neoslabuje izraelskou kontrolu nad dodávkami pomoci 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy. Izrael monitoruje dodávky pomoci do Pásma Gazy přes přechod Rafáh s Egyptem a přechod Kerem Šalom, který sám kontroluje.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen na síti X uvedl, že Izrael bude ve válce pokračovat do porážky Hamásu a osvobození všech rukojmích. Podle ministra bude Izrael „nadále jednat v souladu s mezinárodním právem, ale bude z bezpečnostních důvodů monitorovat veškerou humanitární pomoc do Pásma Gazy“.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan prohlásil, že „zaměření OSN pouze na mechanismy pomoci Pásmu Gazy je zbytečné a odtržené od reality, jelikož Izrael již umožňuje dodávky pomoci v požadovaném rozsahu“. „OSN se měla zaměřit na humanitární krizi rukojmích,“ dodal. Diplomat také poděkoval Spojeným státům za jejich silnou podporu Izraele při jednáních o rezoluci.

  Pavel letěl na Island s Čaputovou, jde jim o úsporu peněz i emisí

Palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr po hlasování řekl, že „rezoluce je krok správným směrem, ale musí být uplatněna a doprovázena masivním tlakem na okamžité příměří“. Hamás uvedl, že je rezoluce nedostatečná vzhledem k potřebám Pásma Gazy. „Vzpírá se vůli mezinárodní komunity a Valného shromáždění OSN, které si přejí zastavit izraelskou agresi proti bezbrannému palestinskému lidu,“ uvedla radikální palestinská organizace.

„Je dobrou zprávou, že se OSN dokázala dohodnout na podpoře rezoluce o větší humanitární pomoci Gaze,“ uvedl naopak britský ministr zahraničí David Cameron.

Zmírnění formulace týkající se výzvy k ukončení bojů rozhněvalo několik členských států RB, včetně Ruska, které má právo veta, a arabských států Organizace islámské spolupráce (OIC). Některé z nich podle nejmenovaných diplomatů citovaných Reuters považují schválení rezoluce za podporu pokračování izraelské vojenské operace.

Schválený text vyzývá k „naléhavému přijetí opatření, které umožní bezpečnou, nerušenou a rozšířenou“ humanitární pomoc Pásmu Gazy a k „vytvoření podmínek pro udržitelné zastavení bojů“. Původní návrh naopak přímo vyzýval k naléhavému ukončení bojů, nikoliv pouze vytvoření podmínek, které to umožní.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja o schváleném textu před hlasováním podle Reuters řekl, že by nakonec izraelské armádě poskytl „naprostou volnost pohybu“ v pokračující ofenzivě v Pásmu Gazy.

Rusko proto předložilo pozměňovací návrh, aby se Rada vrátila k původnímu znění vyzývajícímu k „naléhavému a trvalému zastavení nepřátelských akcí“. Spojené státy tento pozměňovací návrh vetovaly. Pro návrh hlasovalo deset členských států, čtyři se zdržely.

Valné shromáždění OSN dříve v prosinci převážnou většinou vyzvalo k humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy, jeho rezoluce na rozdíl od Rady bezpečnosti však nejsou právně závazné. Spojené státy a Izrael se staví proti příměří, protože se domnívají, že by pouze prospělo Hamásu, píše Reuters. Washington naopak podporuje dočasné přerušení bojů za účelem ochrany civilistů a osvobození rukojmích zajatých Hamásem během útoku na Izrael ze 7. října.

  Izrael podle Netanjahua chystá invazi do Rafáhu, ale přípravy budou trvat

Před hlasováním v OSN Izrael uvedl, že od začátku války do Pásma Gazy vjelo 5405 kamionů s pomocí, tedy s potravinami, vodou a zdravotnickým materiálem. Podle humanitárních organizací je to však jen zlomek toho, co je zapotřebí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com